Bazı organik maddelerin inorganik destekler üzerine immobilizasyonu ve adsorban olarak uygulamaları
Immobilization of organic materials on inorganic supports and their applications as adsorbent
  1. Tez No: 180284
  2. Yazar: İMREN HATAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ERSÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Silika jel, Kendiliğinden toplanan tekli tabakalar, İmmobilizasyon, Adsorpsiyon, Cu(II), Langmuir Adsorpsiyonİzotermi, Freundlich Adsorpsiyon İzotermi, Dubinin-Radushkevich (D-R)Adsorpsiyon İzotermi, Scatchard Eğri Analizi, Termodinamik, Silica gel, Self Assembled Monolayers, Immobilization, Cu(II), Adsorption, Langmuir Adsorption Isotherm, Freundlich Adsorption Isotherm, Dubinin-Radushkevich (D-R) Adsorption Isotherm, Scatchard Plot Analysis, Termodynamic
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmada Aktifleştirilen silika yüzeyi 3 kloropropil-trimetoksisilanbileşiği ile yüzey modifikasyonundan sonra 4-fenilasetonaftanon-4-aminobenzoilhidrazon ile immobilize edilmiştir. İmmobilizasyon reaksiyonu İnfraredSpektroskopisi ve Elementel Analiz cihazlarıyla karakterize edilmiştir.Hazırlanmış olan bu adsorban üzerine Cu(II) metal iyonunun adsorpsiyonçalışmaları incelenmiştir. Cu(II) metal iyonu için çözelti pH'sı sorpsiyon süresiadsorban miktarı, sıcaklık, metal iyon konsantrasyonu gibi parametrelerinadsorpsiyona etkisi incelenmiştir.Cu(II) iyonunun Langmuir izotermine uygun adsorpsiyon davranışıgösterdiği bulunmuştur. Sorpsiyonun mekanizmasını incelemek için Dubinin-Radushkevich adsorpsiyon izotermleri çıkarılmış ve ortalama adsorpsiyon enerjisiCu(II) için; 19,61161 kJmol-1 olarak hesaplanmıştır. Scatchard eğri analizleri ileizotermlerin uygunluluğu irdelenmiştir. Adsorpsiyon izotermlerinden, Cu(II)'ninkimyasal etkileşmelerle tutulduğu sonucuna varılmıştır.Adsorban için termodinamik parametreler tespit edilmiş adsorpsiyona ilişkinΔH0, ΔS0 ve ΔG0 değerleri hesaplanmıştır. Elde edilen sonuçlardan Cu(II)'nin 4-fenilasetonaftanon-4-aminobenzoilhidrazon ile immobilize edilmiş silika üzerineadsorpsiyonunun endotermik ve kendiliğinden olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca ΔS0değerlerinin pozitif olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In thıs study Activated silica immobilized with 4-phenylacetonaftanon 4-aminobenzoylhydrazone was prepared after surface modification by 3-chloropropyl-trimetoxysilane. .Immobilization reaction was confirmed with ınfrared spectroscopyand elemental analysis instrumentsThis new adsorbent was evaluated for adsorption of Cu(II) metal ion. For thismetal ion, the effects of solution pH, sorption time, adsorbent quantity, temperatureand metal ion concentration on the adsorption have been investigated.It was observed that sorption behavior of Cu(II) metal ions were fitted to theLangmuir isotherm. To evaluate the sorption mechanism Dubinin-Radushkevichadsorption isotherm was obtained and average adsorption energy for Cu(II) wascalculated as 19,61161 kJmol-1. The isotherms were examined by Scatchard PlotAnalysis whether it fits well or not . From the adsorption isotherms, it was concludedthat Cu(II) was sorbed via chemical interactions.Thermodynamic parameters, ΔH0, ΔS0 and ΔG0 were calculated fromgraphical interpretation of the experimental data. Standard heat of adsorption (ΔH0)was found to be endothermic for adsorption processes. ΔG0 values indicated thatadsorption process for Cu(II) on 4-phenylacetonaftanon 4-aminobenzoylhydrazoneimmobilized silica is spontaneously. Moreover calculated ΔS0 value was found to bepositive for adsorption processes.