Kesme sıvılı ve kuru talaşlı işlemenin iş parçası ve kesici takım üzerindeki etkileri
The effects of metalworking with cutting fluids and at dry cutting conditions on the workpiece and cutting tool
- Tez No: 180512
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL AKDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Metal işleme, talaş kaldırma, kesme sıvıları, korozyon
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İmal Usulleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Metallerin talaşlı işlenmesinde, kesme sıvıları takım ömrünü arttırmaları nedeniyle yaygınolarak kullanılmaktadır. Kesme sıvılarının sağladığı avantajlarla birlikte operasyon, çevre veinsan sağlığı üzerindeki etkileri de incelenerek gerekli iyileştirmeler yapılmaktadır.Çalışmada, kesme sıvılarının özellikleri ve fonksiyonları incelenmiş, iş parçası ve kesici takımmalzemesi üzerindeki etkileri detaylandırılmıştır. Ana etkilerden biri olan korozyon, geniş birşekilde incelenmiş ve kesme sıvılarının korozyonla olan ilişkilerini anlatmak amacıylakorozyon deneyleri yapılmıştır. Farklı kesme sıvıları kullanılarak kesilen ve beklemeyebırakılan numunelerin ağırlık artışları ölçülerek korozyon davranışları tespit edilmiştir.Numunelerin makro ve mikro fotoğrafları çekilmiş ve oluşan korozyonun gelişimigözlenmiştir. Ayrıca farklı konsantrasyonlardaki kesme sıvılarının korozyon etkilerini görmekamacıyla Talaş Testleri yapılmıştır. Yüzey pürüzlülüğü ölçümleriyle, kesme sıvılarınınişlenen yüzey kalitesi üzerindeki etkileri belirtilmiştir.Talaş kaldırmada, iş parçası ve kesici takım malzemesi üzerinde meydana gelendeformasyonlar belirlenmiştir. Ayrıca, kesme sıvıları kullanılarak ve kuru kesme şartlarındayapılan tornalama deneyleri ile kesici takım aşınması ve işlem esnasında çıkan talaşincelenmiştir.Kesme sıvılı veya kuru kesme yönteminin seçiminde, işlenecek malzeme ve kesici takımtürünün etkin rol oynadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Cutting fluids are widely used at machining of metals due to the increase on tool life. With theadvantages of cutting fluids, their effects on the operation, environment and human health arebeing researched and the essential improvements about cutting fluids are being done.In this work properties and functions of cutting fluids are examined and their effects onworkpiece and cutting tool material are detailed. The corrosion effect which is a major effectof cutting fluids, is investigated extensively and to tell the relationship between the cuttingfluids and corrosion effect, corrosion experiments have been done. By measuring the weightincrease of the specimens which have been machined by using different cutting fluids and leftto rest, corrosion behavior is established. Macro and micro photographs of specimens havebeen taken and the progress of corrosion is observed. Also to see the corrosion effect ofcutting fluids which are at different concentrations, Chip Tests have been done. By surfaceroughness measurements, the effects of cutting fluids on machined surface are explained.The deformations that are occurred during machining on the workpiece and cutting toolmaterial are defined. Furthermore by doing lathe experiments with using cutting fluids and atdry cutting conditions, cutting tool wear and chips have been investigated.It is concluded that to prefer between machining with cutting fluids or dry, the workpiece andthe cutting tool varieties play an effective role.