Tiyosemikarbazonların oksim türevleri ve komplekslerinin sentezi
Synthesis of oxime derivatives and complexes of thiosemicarbazone
- Tez No: 180703
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURSABAH SARIKAVAKLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: vic-Dioxime, thiosemicarbazone, metal complexes
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışmada, literatürde bulunmayan, vic-dioksim grubu taşıyan1 2tiyosemikarbazonlar (L H2, L H2) sentezlenerek bu ligandların metal kompleksleriNi(II) ve Co(II) elde edilmiştir. Anti-kloroglioksim'in salisilaldehit (2-hidroksibenzaldehid) tiyosemikarbazon ve 2-hidroksi-4-metoksibenzaldehittiyosemikarbazon ile alkol varlığında, -15 0C sıcaklıkta reaksiyona girmesiyle, vic-dioksim grubu taşıyan tiyosemikarbazonlar sentezlenmiştir (L1H2, L2H2). Ligandlarınalkoldeki çözeltileri metal tuzlarının MCl2.XH2O sulu çözeltisiyle karıştırılarak metalkompleksleri elde edilmiştir. Sentezlenen ligandlar, metal:ligand oranı 1:2 olan[(LH)2M] şeklinde M=Co(II), ve Ni(II) trinükleer yapılı kompleksler oluşturmuştur.Ni(II) ve Co(II) kompleklerinin kare düzlem yapı oluşturduğu düşünülmektedir.aydınlatma 1H NMR, FT-IR, manyetik süssebilite ve elementel analizYapısaltekniklerinin kombinasyonu ile yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, new vic-dioxime (L1H2, L2H2) ligand bearing thiosemicarbazoneside groups and their metal complexes [Ni(II) and Co(II)] which have not beendescribed in the literature previously were synthesized. The vic-dioxime ligands ofbearing thiosemicarbazone groups were synthesized by reacting anti-chloroglyoximewith salicilaldehye (2-hydroxybenzaldehye) thiosemicarbazone and 2-hydroxy-4-methoxybenzaldehye thiosemicarbazone in ethanol at -15 0C (L1H2, L2H2). The Ni(II)and Co(II) complexes of ligands were prepared in ethanol by using MCl2.xH2O asmetal salts to buffer the medium. Ligands form trinuclear complexes [(LH)2M] with ametal:ligand ratio of 1:2 with M= Ni(II) and Co(II). Ni(II) and Co(II) complexes areproposed to be square planar. Structural assignments are supported by a combinationof 1H-NMR, FT-IR, magnetik susceptibility measurements and elemental analyses .