Kesikköprü Baraj Gölü'nde bir kafes işletmesinde yetiştirilen gökkuşağı alabalıklarının (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) ektoparazitolojik olarak incelenmesi
Ectoparasitological examination of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) cage-cultured in Kesikköprü Dam Lake
- Tez No: 180759
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HİJRAN YAVUZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Gökkuşağı alabalığı, Oncorhynchus mykiss, ektoparazit, prevalans, ortalama yoğunluk, ortalama bolluk, Rainbow Trout, Oncorhynchus mykiss, ectoparasites, prevalance, meanintensity, mean abundance
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziKESİKKÖPRÜ BARAJ GÖLÜ'NDE BİR KAFES İŞLETMESİNDE YETİŞTİRİLENGÖKKUŞAĞI ALABALIKLARININ (Oncorhynchus mykiss WALBAUM, 1792)EKTOPARAZİTOLOJİK OLARAK İNCELENMESİ.Sermin ALTUNAYAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüSu Ürünleri Anabilim DalıDanışman: Doç. Dr. Hijran YAVUZCANKesikköprü Baraj Gölü'nde ağ kafeslerde yetiştirilen gökkuşağı alabalıklarının(Oncorhynchus mykiss) vücut yüzeyleri, solungaçları ve yüzgeçleri Aralık 2004-Haziran 2005tarihleri arasında ektoparazitolojik yönden incelenmiştir.Çalışma süresince sadece protozoanlardan olmak üzere 6 parazit cinsi saptanmıştır. Saptananparazitlerin genel prevalansı % 90 bulunmuştur. Belirlenen parazit cinsleri ve prevalanslarısırasıyla Trichodina sp.; % 85, Epistylis sp.; % 65, Chilodonella sp.; % 25, Costia sp.; % 15,Apiosoma sp.; % 9.5 ve Tripartella sp.; % 2.8'dir. Parazitlerin ortalama yoğunluklarısırasıyla, Trichodina sp.; 174.64±0.85, Costia sp.; 41.75±0.15, Epistylis sp.; 30.81±0.65,Tripartiella sp.; 7±0.028, Chilodonella sp.; 6.18±0.25, Apiosoma sp.; 2.9±0.095' dir.Parazitlerin ortalama bollukları sırasıyla, Trichodina sp.; 149.54±0.85, Costia sp.;63.69±0.15, Epistylis sp.; 20.24±0.65, Chilodonella sp.; 1.50±0.25, Apiosoma sp.;0.27±0.095, Tripartiella sp.; 1.4±0.028 olarak belirlenmiştir.Çalışma göllerde ağ kafeslerde yetiştirilen alabalıkların ektoparazitlerini irdeleyen ilk çalışmaniteliğindedir2006, 43 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisECTOPARASITOLOGICAL EXAMINATION OF RAINBOW TROUT (Oncorhynchusmykiss WALBAUM, 1792) CAGE-CULTURED IN KESİKKÖPRÜ DAM LAKESermin ALTUNAYAnkara UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Fisheries and AquacultureSupervisor: Assoc. Prof. Dr. Hijran YAVUZCANRainbow trout (Oncorhynchus mykiss) cage-cultured in Kesikköprü Dam Lake wereexamined for ectoparasites on body surface, gills and fins between December 2004-June2005.During study period, six parasite genera covering only protozoons were detected. Generalprevalance of detected parasites was found to be 90%. General parasite prevalence in thepresent study were as folllows: Trichodina sp.; 85 %, Epistylis sp.; 65 %, Chilodonella sp.;25 %, Costia sp.; 15 %, Apiosoma sp.; 9.5 % ve Tripartella sp.; 2.8 %, respectively. Meanintensity of parasites were determined as Trichodina sp.; 174.64±0.85, Costia sp.;41.75±0.15, Epistylis sp.; 30.81±0.65, Tripartiella sp.; 7±0.028, Chilodonella sp.;6.18±0.25, Apiosoma sp.; 2.9±0.095. Mean abundance of parasites were calculated asfollows: Trichodina sp.; 149.54±0.85, Epistylis sp.; 20.24±0.65, Costia sp.; 63.69±0.15,Chilodonella sp.; 1.50±0.25, Apiosoma sp.; 0.27±0.095, Tripartiella sp.; 1.4±0.028.Ectoparasites of rainbow trout cultured at cages in the lakes were firstly described.2006, 43 pages