Kessikköprü Baraj Gölü'nde kafeslerde gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss walbaum, 1792) yetiştiriciliğinin sediment kalitesine etkisi
The effect of cage culture of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss walbaum, 1792) on quality of sediment in Kesikköprü Dam Lake
  1. Tez No: 185829
  2. Yazar: ASLI ALPASLAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SERAP PULATSÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Gökkuşağı alabalığı, kafeslerde balık yetiştiriciliği, sediment kalitesi, Kesikköprü Baraj Gölü, Rainbow trout, cage culture, sediment quality, Kesikköprü Dam Lake
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziKESİKKÖPRÜ BARAJ GÖLÜ'NDE KAFESLERDE GÖKKUŞAĞI ALABALIĞI(Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) YETİŞTİRİCİLİĞİNİNSEDİMENT KALİTESİNE ETKİSİAslı ALPASLANAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüSu Ürünleri Anabilim DalıDanışman : Prof. Dr. Serap PULATSÜKesikköprü Baraj Gölü'nde sediment kalitesi, Aralık 2005- Mayıs 2006 tarihleri arasında ikiistasyonda (I.istasyon: yaklaşık 20 ton/yıl kapasiteli gökkuşağı alabalığı kafes işletmesitabanı, II. İstasyon- kontrol istasyonu: kafes işletmesinden yaklaşık 60 m uzaklıkta) aylıkolarak belirlenmiştir.Kafes işletmesinden alınan sediment örneklerinde belirlenen organik madde (OM), toplamkarbon (TK), toplam azot (TA) ve toplam fosfor (TF) düzeylerinin kafeslerden 60 m uzaklıktabulunan kontrol istasyonuna göre yüksek olduğu saptanmıştır. Kafes istasyonunda redokspotansiyeli (Eh) değerleri düşme göstermiş, negatif değerler mart, nisan ve mayıs aylarındaölçülmüştür. Kafes istasyonu sedimenti organik madde ve toplam azot değerlerinin kontrolistasyonu verilerine göre, sırasıyla 1.08 ve 1.3 kat daha fazla olduğu saptanmıştır. Kafesistasyonu sedimenti toplam fosfor ve toplam karbon düzeyleri kontrol istasyonu değerleri ilekarşılaştırıldığında ise, şubat ayında maksimum olmak üzere sırasıyla 2.6 ve 1.4 katlık birartış gösterdiği belirlenmiştir. Sedimentin besin elementi konsantrasyonları, kafes işletmesiatık girdilerini yansıtmakta ve işletmenin sediment kalitesine lokalize etkileri olduğunugöstermektedir.Araştırma bulgularının, baraj gölünde özellikle sediment kalitesi baz alınarak sürdürülebiliryetiştiriciliğin izlenmesinde, anahtar rol oynayabileceği düşünülmektedir.2006, 47 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisTHE EFFECT OF CAGE CULTURE OF RAINBOW TROUT(Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) ON QUALITY OF SEDIMENT IN KESİKKÖPRÜDAM LAKEAslı ALPASLANAnkara UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Fisheries and AquacultureSupervisor : Prof. Dr. Serap PULATSÜSediment quality in Kesikköprü Dam Lake was determined from December 2005 to May2006 on monthly basis at two stations: first one was located under the rainbow trout cage farmwith a capacity of about 20 t year-1, while the second one serving as a control site was about60 m away from the cage farm.Examined properties including organic matter (LOI), total carbon (TC), total nitrogen (TN)and total phosphorus (TP) were elevated in the sediments at the cage farm in comparison withthe site 60 m away. At the sampling station under the cages, redox potential (Eh) was found todecrease and negative values were measured on march, april and may. Organic matter andtotal nitrogen of the sediment at the cages were found to be increased by 1.08 and 1.3 timesin comparison with the control site, respectively. When compared to the control station, TPand TC concentrations in the cage sediments show 2.6 and 1.4-fold increments, respectively,on february as highest increases. Nutrient concentrations of sediments reflects cage farmwaste inputs and shows that cage culture has a localizing effect on the sediment quality.It is thought that the results of this study could play a key role in monitoring sustainableaquaculture in dam lake particularly with reference to sediment quality.2006, 47 pages