Methodology development for small and medium sized enterprise (SME) based virtual enterprises
Küçük ve orta ölçekli firmalara (KOBİ) yönelik sanal fabrika metodolojisi geliştirilmesi
- Tez No: 180999
- Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN KILIÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sanal Fabrika, Firma Ağı, Filizlenme Çevresi, BİT, IDEF, UML, Analitik Hiyerarşi Prosesi, Yapay Sinir Ağı, SFM, Virtual Enterprise, Enterprise Network, Breeding Environment, ICT, IDEF, UML, Analytic Hierarchy Process, Artificial Neural Network, VEM
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 398
Özet
Bu doktora tezi KOBİ'lere yönelik sanal fabrika metodolojisi geliştirilmesi isimliaraştırmanın sonuçlarını sunmaktadır. Araştırma, sanal fabrikanın kurulumu veçalıştırılması ve firma ağı yapısının kurulumu ile ilgili çalışmaları kapsamaktadır.Sanal fabrika, bağımsız şirket veya kurumların çekirdek yeteneklerini bilgi veiletişim teknolojilerinin (BİT) etkin kullanımı ile biraraya getirerek müşteritaleplerini karşılamak için oluşturduğu geçici ve yeniden yapılandırılabilir bir ağolarak tanımlanabilir.Bu çalışmanın ana sonuçları şu şekilde sıralanabilir:⢠Sanal fabrika ve firma ağı kavramlarının tanımlanması.o Sanal fabrikaların hızlı ve verimli bir şekilde kurulumu, kurulum ile ilgilibazı işlerin istenen seviyede önceden hazırlanmasını sağlayan firma ağıile gerçekleştirilir.⢠Sanal fabrikalar için sırasıyla Sanal Fabrika Uygulama Metodolojisi ve BİTReferans Mimarisi isimli bir sistem yapısı ve referans mimarisiningeliştirilmesi.o Sistem yapısı sanal fabrika ve firma ağlarının hazırlanması, kurulumu veçalıştırılması ile ilgili bilgi yapısının oluşturulmasını sağlar.o BİT referans mimarisi farklı organizasyonlar veya firmalar arasındakibilgi değişiminin ve kullanımının nasıl sağlanacağını yedi katmanlı üçseviyeden oluşan bir yapıyla açıklar.⢠Sanal Fabrika Metodolojisi (SFM) isimli sanal fabrikalara yönelik birmetodolojinin geliştirilmesi.o SFM firma ağı ve sanal fabrikaların kurulumu, çalıştırılması ve kapanışıile dikkat edilmesi gereken hususları ve aktiviteleri sistematik bir şekildeanlatan bir yönerge içerir.⢠Sanal bir pilot uygulamanın yürütülmesi ve bir onaylama platformununoluşturulmasıyla geliştirilen SFM'nin test edilmesi ve doğruluğununonaylanması.o Sanal pilot uygulaması geliştirilen SFM'nin uygulanabilirliğini filizlenmeçevresinin kurulumu, sanal fabrikanın kurulumu, çalıştırılması ve kapanışıilgili anahtar aktiviteleri adım adım göstererek ispatlar.o Araştırma sonucunda ortaya çıkan bulgular çeşitli aktivitelerledoğrulanabilir; toplantılar, konferanslar, sunumlar ve uluslararası dergiler.
Özet (Çeviri)
This dissertation presents the results of a Ph.D. research entitled as methodologydevelopment for SME based virtual enterprises. The research addresses thepreparation and set up of virtual enterprises and enterprise networks. A virtualenterprise (VE) can be perceived as a customer solution delivery system created by atemporary and re-configurable information and communications technology (ICT)enabled aggregation of competencies.The main achievements of the research include:⢠Clarification and definition of the concept for virtual enterprises and enterprisenetworks including preparation of these.o A fast and efficient setup of virtual enterprises can be enabled through theestablishment of an enterprise network in which an appropriate type anddegree of work preparation can be established prior to the set up of virtualenterprises.⢠Development of a framework and a reference architecture for virtualenterprises named as Structured Methodology and ICT Reference Architecturerespectively.o Structured Methodology structures the body of knowledge related topreparation, set up and operation of virtual enterprises and enterprisenetworks.o ICT reference architecture consists of three levels with seven layers toportray in a diagrammatic fashion how different enterprises mayexchange and use information between their respective organizations?specific proprietary systems and a central server.⢠Development of a methodology for virtual enterprise named as VirtualEnterprise Methodology (VEM)o VEM consists of a set of guidelines, which systematically describesactivities that enterprises should consider in relation to set up andpreparation of own enterprise networks with the aim to set up virtualenterprises.⢠Testing and validation of the developed VEM with the realization of a virtualcase study and establishment of a validation platform respectively.o Virtual case study demonstrates the application of the developed VEmethodology with the illustration of the key activities related to setting upbreeding environment, setting up & operating VE and dissolution of VE.o The findings in the research can be validated through the variousactivities as meetings, conferences, presentations and publication ofjournals.