Synthesis and characterization of polythiophene/montmorillonite and polythiophene/polypropylene composites
Politiofen/montmorillonit ve politiofen/polipropilen kompozitlerinin sentezi ve karakterizasyonu
- Tez No: 181142
- Danışmanlar: PROF. DR. ZUHAL KÜÇÜKYAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Politiofen, Montmorillonit, Politiofen/Polipropilenkompozitleri, Nanokompozit, Isısal, Morfolojik, Elektriksel ve Mekanik Özellikler, Polythiophene, Montmorillonite, Polythiophene/Polypropylenecomposites, Nanocomposite, Thermal, Morphological, Electrical and MechanicalProperties
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmada, politiofen(PTP)/montmorillonit(MMT) nanokompozitleri,yerinde polimerleştirme ve kimyasal oksidatif polimerizasyon yöntemleri ile eldeedildi. Yerinde polimerleştirme yönteminde, ağırlıkça % 90 ve % 95 MMT içerenkompozitler hazırlandı. Kimyasal oksidatif polimerizasyon yönteminde iseağırlıkça % 1-15 aralığında MMT içeren kompozitler sentezlendi. Örneklerintermal ve morfolojik özellikleri Differensiyal Taramalı Kalorimetre, TermalGravimetrik Analiz, X-ışını Kırınımı ve Taramalı Elektron Mikroskobu ileincelendi; elektriksel iletkenlikleri dört nokta yöntemi ile ölçüldü.PTP/MMT kompozitleri işlenemez olduğundan, PTP/polipropilen(PP)kompozitleri hazırlandı. Kompozitlerde PTP miktarları ağırlıkça % 2-30 aralığındadeğiştirildi. Mekanik özellikleri gerilme testi ile incelendi. Elektrikseliletkenliklerin ölçümü için dört nokta yöntemi kullanıldı. Morfolojikkarakterizasyonlar Taramalı Elektron Mikroskobu ile yapıldı.PTP oluşması ve PTP/MMT kompozitinde yer alması FTIR analizi iledoğrulandı. Differensiyal Taramalı Kalorimetre sonuçları, politiofenin 25-300 0Caralığında herhangi bir ısısal geçişi olmadığını gösterdi. Termal GravimetrikAnaliz sonuçları, PTP/MMT kompozitlerinin ısısal dayanıklılığının saf politiofeneoranla çok daha iyi olduğunu gösterdi. X-ışını Kırınımı analizi, yüksek MMTiçeriğinde tiofenin MMT kristal düzlemleri arasında polimerleşerek nanokompozitoluşturduğunu gösterdi. Taramalı Elektron Mikroskobu çalışmalarında,kompozitler yumaksı parçacıklar ve kümeler halinde gözlemlendi. PTP/MMTkompozitlerinin iletkenlikleri 10-3 S/cm mertebesindedir. PTP/PP kompozitlerininelastisite modülü değerlerinin PTP ilavesi ile arttığı, fakat uzama yüzdelerindekayda değer bir değişim görülmediği gözlendi. PTP miktarının artması elektrikseliletkenliği artırdı.
Özet (Çeviri)
In this study, polythiophene(PTP)/montmorillonite(MMT) nanocompositeswere synthesized by in situ intercalative polymerization and chemical oxidativepolymerization. In in situ intercalative polymerization method, compositescontaining 90 and 95% MMT were prepared. In chemical oxidativepolymerization method, a series of composites ranging from 1 to 15% by weightMMT were synthesized. Thermal and morphological properties of samples wereinvestigated by Differential Scanning Calorimeter (DSC), Thermal GravimetricAnalysis (TGA), X-ray Diffraction (XRD) and Scanning Electron Microscope(SEM); electrical conductivities were measured by four probe technique.Since PTP/MMT composites are unprocessable PTP/polypropylene(PP)composites were prepared. Amounts of PTP were changed in the range 2-30 % byweight in the composites. Mechanical properties were investigated by tensile tests.Four probe technique was used for measurement of electrical conductivities.Morphological characterizations were made by SEM.Formation of PTP and its incorporation in PTP/MMT composite wereconfirmed by FTIR analysis. DSC results showed that PTP does not have anythermal transition in the range 25-300 0C. TGA results showed that PTP/MMTcomposites have outstanding stability compared to that of PTP. XRD analysisrevealed the formation of nanocomposites resulting from intercalation ofthiophene in MMT at high MMT contents. Composites were observed as globularparticles and clusters in SEM studies. Conductivity values of PTP/MMTcomposites were in the order of 10-3 S/cm. It is observed that tensile modulus ofPTP/PP composites increases by the addition of PTP, but percentage strain atbreak does not appreciably change. Increasing PTP content increased electricalconductivity.