N-acetyl transferase (NAT1 and NAT2) and glutathione-s transferase (GSTM1 and GSTT1) genetic polymorphisms in breast cancer
Göğüs kanserinde n-asetil transferaz (NAT1 and NAT2) ve glutatyon s-transferaz (GSTM1 and GSTT1) enzim polimorfizmi
  1. Tez No: 181143
  2. Yazar: AYÇİN ATALAY
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TÜLİN GÜRAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: N-Asetil Transferaz, Glutatyon S-Transferaz, Göğüs Kanseri, N-Acetyl Transferase, Glutathione-S Transferase, Breast Cancer
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Göğüs kanseri, özellikle Batı toplumlarında kadınlar arasında en sık rastlanılankanser tipidir. BRCA1 ve BRCA2 gibi yüksek oranda penetrant genlerin vereprodüktif geçmişin birlikte vakaların ancak % 30'unu açıklaması, göğüskarsinogenezinde kişinin yaşam tarzına göre etki eden başka yaygın genlerin rolaldığını göstermektedir. Bu çalışmada, N-asetil transferazların (NAT1, NAT2) veglutatyon-S transferazların (GSTM1, GSTT1) etkisi araştırılmıştır çünkü bugenlerin enzimatik aktivitesi ve dolayısıyla da ksenobiyotik bileşikleri metabolizeetme kapasiteleri değişiklik göstermektedir. NAT1, NAT2, GSTM1 ve GSTT1genotipleri ile göğüs kanseri oluşumu arasındaki potansiyel bağlantıyıdeğerlendirmek için, histolojik olarak tanı konmuş 37 göğüs kanseri hastası ilebugün ve geçmişte kanser bulgusu olmayan 34 kontrol hastane bazlı bir hasta-kontrol çalışması kapsamında incelenmiştir. Hasta ve kontrol grupları arasındakitek belirgin farklılık GSTM1 delesyon oranında gözlenmiştir, %67.6 ve %44.1(p=0.047). Hızlı NAT2 asetilatör genotipinin frekansı hasta grubunda %44.4,kontrol grubunda ise %23.5 olarak bulunmuştur. Özellikle, NAT2 hızlı asetilatörve GSTM1 sıfır genotipini birlikte taşıyan kadınlar için yükselmiş risksözkonusudur (OR, 3.8; CI, 0.9-15.4). NAT1 hızlı asetilatör genotipi göğüskanseriyle bir bağlantı göstermemiştir. Sonuçlar, GSTM1 sıfır genotipinin,özellikle NAT2 hızlı asetilatör genotipiyle birlikte bulunduğu durumlarda göğüskanseri için risk faktörü oluşturduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Breast cancer is the most frequent malignancy among women, especially inWestern societies. Highly penetrant genes such as BRCA1 and BRCA2, togetherwith the reproductive history can constitute only 30% of the cause, so there shouldbe other common genes, which may play a role in breast carcinogenesis accordingto one's lifestyle. In our case, the effect of N-acetyl transferases (NAT1, NAT2)and glutathione-S transferases (GSTM1&GSTT1) were investigated, sincevariations in these genes may alter their enzymatic activity and therefore theircapacity to biotransform xenobiotic compounds. To evaluate the potentialassociation between NAT1, NAT2, GSTM1 and GSTT1 genotypes anddevelopment of breast cancer, a hospital based case-control study was conductedin a Turkish study population consisting of 37 histologically confirmed incidentbreast cancer cases and 34 control subjects with no present or previous history ofcancer. The only recognizable difference between case and control groups is thepercentage of GSTM1 deletion, 67.6% and 44.1% respectively (p=0.047). Thefrequency of rapid NAT2 acetylator genotype is 44.4% in cases and 23.5% incontrols. Especially, women with NAT2 rapid acetylator and GSTM1 nullgenotypes were at the elevated risk (OR, 3.8; CI, 0.9-15.4). NAT1 rapid acetylatorgenotype showed no association with breast cancer. These results suggest thatGSTM1 null genotype is a susceptibility factor for breast cancer, particularly inthe presence of NAT2 rapid acetylator genotype.