Analysis of high school physics textbooks
Liselerde okutulan fizik ders kitaplarının analizi
- Tez No: 181165
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ ERYILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fizik Eğitimi, Fizik Ders Kitapları, Ders KitabıDeğerlendirmesivii, Physics Education, Physics Textbooks, Textbook Evaluationv
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 222
Özet
Bu çalışmanın amacı; (1) fizik ders kitaplarında bulunması gerekenözellikleri araştırmak, (2) KKTC'deki dokuzuncu sınıf öğrencilerine okutulanfizik ders kitaplarını bu özelliklere göre, öğrenci, öğretmen, kitap seçme komiteüyesi, fen bilgisi eğitimi öğretim görevlisi ve fizik ders kitabı yazarlarınıngörüşlerine dayanarak analiz etmek, (3) fizik ders kitaplarının nasıl kullanılmasıgerektiğini ve nasıl kullanıldıklarını araştırmaktır.Çalışmada ölçüm aracı olarak; fizik öğretmenleri, 9.sınıf öğrencileri,Milli Eğitim Bakanlığı kitap seçme komite üyeleri, fen bilgisi eğitimi öğretimgörevlileri, ve fizik ders kitabı yazarları için ayrı ayrı hazırlanan ?Fizik DersKitaplarını Değerlendirme Anketi? kullanılmıştır. Çalışma, 2005-2006 ilkbahardöneminde, KKTC' nin Magosa ve Lefkoşa şehirlerindeki özel ve devletokullarından araştırmaya uygunluklarına göre seçilen 591 dokuzuncu sınıföğrencisi, 18 fizik öğretmeni, 4 kitap seçme komite üyesi, 3 fen bilgisi eğitimiöğretim görevlisi ve 4 fizik ders kitabı yazarı ile gerçekleştirilmiştir.Elde edilen sonuçlar frekans analizi yapılarak değerlendirilmiştir.Sonuçlar, alan taramasına göre ideal bir fizik ders kitabında bulunması gerekenviözelliklerin katılımcıların görüşleri ile çoğunlukla örtüştüğünü göstermiştir.Ayrıca, çoğu kitap yazarları ve kitap seçen komite üyelerinin görüşlerine göre,değerlendirilen kitapların, belirlenen dokuz kategoride, ideal özellikleri taşıdığı,çoğu öğretmen ve öğrencilere göre ise öğretim yaklaşımı kategorisinde idealözellikleri taşımadığı saptanmıştır. Kitap kullanımı ile ilgili, öğrenci veöğretmenlerin kitapları hemen hemen aynı amaçlı kullandıkları tespit edilmiştir.Buna ek olarak, katılımcıların görüşlerine göre ders kitaplarının farklıkaynaklarla desteklenmesi gerekir
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is (1) to investigate the characteristics of idealphysics textbooks, (2) to investigate the students, teachers, textbook writers,book committee members and science education instructors? opinions whetherthe 9th grade physics textbooks, used in TRNC (Turkish Republic of NorthernCyprus), possess the characteristics of an ideal physics textbook, and (3) toinvestigate how physics textbooks should be used and how they are being used.In this study, ?Physics Textbooks Evaluation Questionnaires?, whichwere prepared for physics teachers, 9th grade students, National Ministry ofEducation book committee members, science education instructors and physicstextbook writers separately, were used as measuring instruments. The study wasconducted with 591 students, 18 physics teachers, 4 book committee members, 3science education instructors in Magosa and Lefkoşa cities in TRNC, and 4physics textbook writers in 2005-2006 spring semester.The data were analyzed by using frequency analysis. Results revealedthat most of the opinions of the participants matched with the literature review interms of ideal physics textbooks characteristics. In addition, according to most ofthe textbook writers and book committee members, textbooks, that wereivanalyzed, possessed most of the characteristics of ideal physics textbooks in thenine determined categories. However, according to most of the teachers? andstudents? opinions, analyzed physics textbooks possessed most of the idealphysics textbook characteristics in all categories except instructional approachcategory. Students? views on usage of physics textbooks indicated that most ofthe teachers and students? levels of using physics textbooks were almost similar.In addition, all groups of the participants stated that it is necessary to supporttextbooks with other sources.