An experimental investigation on hopper discharge characteristics of industrial poldisperse powders
Çok ebatlı endüstriyel tozların hunilerden boşalım karakterlerinin deneysel olarak araştırılması
- Tez No: 181677
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAŞAR GÜNDOĞDU, YRD. DOÇ. DR. İHSAN KUTLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çok-ebatlı Tozlar, Boşalma Hunisi, Boşalma Debisi, Boşalım Rejimi, Bekleme Süresi, Akma ( Yapışkanlık) İndeksiiv, Poydisperse Powders, Hopper, Discharge Rate, Discharge Regime, Time-consolidation, Flow (Cohesivity) Indexiii
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışmada, endüstriyel toz malzemelerin silo hunisinden boşalımkarakterlerinin, boşalım rejimlerinin ve siloda bekleme koşullarının boşalım debisineetkisi mevcut literatür araştırmasında verilmiştir. Çok-ebatlı tanecikli tozmalzemelerin silo hunisinden boşalım karakterleri ve boşalım rejimleri deneyselolarak araştırılmıştır.Pozitif basınç değişimi, silo hunisi alt boşalım delik çapı, toz ebat dağılımı vetoz yoğunluğu gibi fiziksel toz parametrelerinin toz boşalım debisi üzerine veboşalım rejimine etkileri izah edilmiş ve basınç farkının olmadığı akımkoşullarındaki sonuçlarla karşılaştırılmıştır.Silolarda farklı bekleme sürelerinin çok-ebatlı tanecikli tozların boşalımkarakteri üzerindeki etkisi, malzemenin silo hunilerinden boşalım debisi ölçülerekbelirlenmiş ve anlık boşalım debisiyle karşılaştırılmıştır.Literatürde belirtilen akım (yapışkanlık) indeksi belirleme yöntemi çok-ebatlıtozları sınıflandırmak için uygulanmış ve literatürdeki verilerle kıyaslanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, a survey of the available literature on discharge characteristicsof industrial granular powders, discharge regimes through conical hoppers of silosand effect of storage conditions on discharge rate are given. Discharge characteristicsof polydisperse granular powders are investigated experimentally by measuring soliddischarge rates of powders and observing the discharge regimes through hopperorifices.The effects of positive pressure gradient, hopper orifice size, powder physicalproperties such as powders size distribution, powder density etc. on solids dischargerate and discharge regime of polydisperse powders are clarified and compared withthe gravity (i.e. ÎP=0) flow conditions.The effect of storage time on hopper discharge characteristics of polydispersegranular powders is determined by measuring the solid discharge rate through hopperorifices and comparing it with the instantaneous solid discharge rate.Flow (cohesivity) index determination method as given in literature is appliedto classify the polydiperse powders and results are compared with the literaturevalues.