Effect of high hydrostatic pressure on aflatoxin content in dried red pepper
Yüksek hidrostatik basıncın kurutulmuş kırmızı biberde bulunan aflatoksin miktarı üzerine etkisi
- Tez No: 181691
- Danışmanlar: PROF.DR. ŞÜKRÜ KARATAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Aflatoksin, yüksek hidrostatik basınç, kurutulmuş kırmızı biber, Aflatoxin, high hydrostatic pressure, dried red pepper
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmada, yüksek hidrostatik basıncın kurutulmuş kırmızı biberiçerisindeki toplam aflatoksin ve B1, B2, G1, ve G2 türleri üzerine etkisi üç değişkenparametre ile araştırılmıştır: Bu parametreler, basınç (150-350 MPa), zaman (4-12dk), ve sıcaklıktır (20, 30, ve 40 ±2 ºC).Yapılan deneylerde; basınç, zaman, ve sıcaklık arttığında, toplam aflatoksinve B1 yüzdeleri birbirine benzer şekilde düşmüştür. Ancak, bu durum B2, G1, and G2konsantrasyonları için gözlenmemiştir. Toplam aflatoksin ve B1 türünün azalmasındaen etkili basınç, zaman ve sıcaklık değerleri, hem toplam aflatoksinde, hem de B1türünde % 49 azalmaya neden olan 350 MPa, 12 dakika, ve 40 ±2 ºC olarakbulunmuştur.Her basınçlama süresinde toplam aflatoksinin düşme hızları sıfırıncı derecedenklemle tanımlanmıştır. Sıcaklığın her basınçlama süresi ve toplam aflatoksinmiktarının azalma hızı üzerine etkisi Arrhenius denklemiyle tanımlanmıştır. Deneysonuçlarına göre reaksiyon hızı basınç ve sıcaklık arttıkça artmıştır. Diğer yandan,aktivasyon enerjisi ise basınç arttıkça azalma göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of high hydrostatic pressure on total aflatoxin and B1,B2, G1, and G2 types in dried red pepper was investigated with three varyingparameters: pressure (150-350 MPa), time (4-12 min), and temperature (20, 30, and40 ±2 ºC).In the experiments, it was observed that the percentage of total aflatoxin andB1 decreased almost in the same manner as pressure, time, and temperatureincreased. However, this pattern was not observed for concentrations of B2, G1, andG2. It was found that the most effective pressure, time, and temperature for thedecrease in total aflatoxin and B1 were 350 MPa, 12 minutes, and 40 ±2 ºC, whichcaused 49 % decrease in both total aflatoxin and B1 concentrations.A zero-order expression described the decrease rate of total aflatoxin duringeach pressuring period. Arrhenius expressions described the effect of temperature oneach pressurizing period and rate constants of total aflatoxin decrease. It wasconfirmed by the experimental results that the reaction rate increased as the pressureand temperature were increased, whereas the activation energy showed decrease asthe pressure was increased.