TKİ-Garp Linyitleri İşletmesi açık ocaklarında delik geometrisinin parça boyutu ve dekapaj maliyeti üzerine etkisi
The effect of blasting drill-hole pattern in TKİ-GLİ open pit mines on fragmentation and overburden costs
  1. Tez No: 182164
  2. Yazar: AHMET ÖMER ÜNLÜ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÖNDER UYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Delik Düzeni, Dekapaj Maliyeti, Parçalanma, Drill-Hole Pattern, Fragmentation, Overburden Cost
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışmada TKİ-GLİ açık ocaklarında gerçekleştirilen delme-patlatma işlemleri ve buişlemlerin dekapaj maliyetine etkileri ele alınmıştır. Ele alınan panoda birer aylık sürelerboyunca 3 ayrı delik düzeninde patlatma yapılmıştır (delikler arası mesafe x dilim kalınlığı:7m x 6m, 7m x 5m, 6m x 5m). Delik düzeninin parçalanmaya olan etkisini ortaya koyabilmekiçin her bir delik düzeni için patlatma sonrası yığının boyut dağılımı belirlenmiştir. Ayrıca, herdelik geometrisi için dekapaj birim maliyeti hesaplanmıştır. Bu çalışmalar sonucunda delikdüzeninin dekapaj maliyeti üzerinde önemli bir etkisinin olduğu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, drilling and blasting processes carried out in TKI-GLI open pit mines and theeffects of this processes on overburden costs were examined. In considered benches, three differentdrill-hole pattern were drilled for the blasting (spacing x burden=7x6, 7x5, 6x5). The study carried outfor a period of three month. In order to reveal the effect of drill-hole pattern on fragmentation, sizedistribution of muckpile for each drill pattern was determined. In addition, to each drill-hole pattern,overburden unit costs were calculated. Based on the results of this study, it was revealed that drill-holepattern have significant effect on overburden costs