Kütahya koşullarında fotovoltaik sistemin deneysel incelenmesi ve ekonomik analizi
Emprically examining the photovoltaic system in Kütahya conditions and its economic analysis
- Tez No: 182191
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULLAH KEÇECİLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Güneş, Fotovoltaik Pil, Pyranometre Sensörü, nvertör, Sun, Photovoltaic Cells, Pyranometre Sensor, Inverter
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu tez çalışmasında Kütahya'da fotovoltaik enerjiden yararlanma şansı; güneş pillerivasıtasıyla, güneş tarlası modeli göz önünde bulundurularak araştırılmıştır. D.P.Ü. Mühendislikfakültesi laboratuar bahçesine kurulan 10 adet güneş pili'ne gelen güneş ışınım değerleripyranometre sensörü ile ölçülerek, ölçüm değerlerinin bilgisayara kayıt edilmiştir. Elde edilendeğerler değerlendirilmiştir.Deney düzeneği; 10 adet güneş pili, şarj regülatörü devresi, akümülatör, DC-ACçevirici invertör devresi, transformatör, yük ve ölçü aletlerinden oluşmaktadır. Deneyler DPÜMühendislik fakültesi bahçesinde yapılmış olup, güneş pili tam güney batıya ve 35° eğimleyerleştirilmiştir.Deneylerde elde edilen veriler kullanılarak güneş pili verimi, şarj regülatör verimi,akümülatör verimi ve invertör verimi çıkartılmıştır.Elektrik daresi Etüd şleri Genel Müdürlüğünün Kütahya Meteoroloji BölgeMüdürlüğünde konuşlandırılan güneş ışınımı ölçüm cihazlarının verilerinden defaydalanılmıştır.Yapılan deneyler ve alınan değerler sonucunda bir elektrik kullanım senaryosunu görefotovoltaik sistemin ilk yatırım maliyeti çıkartılmıştır. Elde edilen fotovoltaik sistem maliyetiaynı senaryoya bağlı olarak şehir elektriği kullanılması ve uzak hat çekimi ilk yatırım maliyetiile karşılaştırılmıştır. Buradan güneş pili sisteminin elektriğin bulunduğu merkezi yerleşimbirimlerinde ekonomik olmadığı, ancak uzak hat çekilen yerlerde daha ekonomik olabileceğigörülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this working, the chance of using photovoltaic energy in Kütahya depends on the sunfield that is composed of photovoltaic cells. Incoming sun ray values on 10 photovoltaic cellsare measured by the pyranometre sensor and this values saved on a computer. Collected valuesare evaluated.Test instruments: 10 photovoltaic cells, charge regulation circuit, accumulator, DC-ACinverter circuit, transformator, resistance and measure instruments. Test are made in DPUEngineering Faculty garden and photovoltaic cells turned to southwest with 35º angle.By using the test data, photovoltaic output, charge regulation output, accumulatoroutput and inverter output are calculated.The photovoltaic measure instruments data is used which is landed in electrical.A photovoltaic system set up cost calculated by the electrical using according tomeasured and tested values. This cost and values are compared with a city electrical using andsetting up line. And this shows us that the photovoltaic system is'nt economic in cities whichhave an electrical system, but making faraway line is more economical.