Tel yapıların kapalı zaman uzamı tekniği ve yüksek mertebeden aradeğerleme kullanılarak geçici tepkilerinin incelenmesi
Transient analysis of wire structures utilizing an implicit time domain technique and higher order interpolation
- Tez No: 182357
- Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN KÖKSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Zaman Uzamında Integral Denklem, Elektrik AlanËIntegral Denklemi, Kapalı Cüzüm Yüntemi, Moment Metodu, Tel Yapılar, .o u oNümerik Yüntemler, Aradeğerlemeu o gü ü, Time Domain Integral Equation, Electric Field Integral Equation, Implicit Method, Method of Moments, Wire Structures, Numerical Methods, Interpolationü
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu calısmada, bir elektromanyetik düzlem dalga ile uyarılmıs tel yapının uzerindeu ü.. .indüklenen akım, elektrik alan, manyetik alan, yakın alan, uzak alan ve an-uten giris empedansı gibi değerleri hesaplayan bir bilgisayar programının yüksekg u.mertebe aradeğerleme yüntemi uygulanması suretiyle hassasiyetinin artırılmasıg osağlanmıstır.g .Daha ünceki calısmalarda olduğu gibi burada da üncelikle analiz zaman uzamıo g o..integral denklemiyle yapılmakta daha sonra da moment metodu kullanarak za-manda adımlama ile cüzülmektedir. Daha etkili olduğu sabit olduğundan kapalı.o u g gcüzüm yüntemi tercih edilmistir..o u o .üOncelikle kullanılan elektromanyetik denklemler ve nümerik yüntemler an-u olatılmakta daha sonra ise aradeğerleme yüntemi ve nasıl uygulandığıg o gacıklanmaktadır. Son olarak elde edilen sonuclar gelistirilen programın. . .olusturulduğu kaynak ile karsılastırmalı olarak verilmektedir.g. ..Sonuc olarak yüksek mertebe aradeğerleme probleme cok az ya da ünemsiz ülcudeu g o o .ü. .bir katkı sağlamıs büylece aradeğerlemenin gereksiz olduğu kanıtlanmıstır.g .o g g .Ë
Özet (Çeviri)
In this work, accuracy of a computer program which calculates the parameterslike electric ï¬eld, magnetic ï¬eld, far ï¬eld, near ï¬eld, antenna input impedance andcurrent induced on a thin wire as a result of an excitation by an electromagneticplane wave, is improved using a higher order interpolation methodThe analysis is made using time domain integral equation and then the problemsolved using moment method by marching on time. As proven to be more eï¬ectivealready, implicit solution method is preferred here.Firstly the electromagnetic equations and the numeric methods are given. Afterthat, the interpolation method and how it is used is explained. Finally, obtainedresults are given with their counterparts from the basic program.As a result, the contribution of the interpolation is found to be very little orinsigniï¬cant so it is proved to be unnecessary.