Tokat İli Turhal İlçesi ekolojik koşullarında farklı klon anaçları üzerine aşılı bazı elma çeşitlerinin performansları
Performance of some apple cultivars on different clonal rootstocks in ecology of Turhal District of Tokat Province
- Tez No: 182475
- Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR AKÇA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Bodur Elma Yetiştiriciliği, Meyve Kalitesi, Verim, TokatEkolojisi, Dwarfed Apple Growing, Fruit Quality, Yield, Tokat Ecology
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu araştırma Tokat ili Turhal ilçesinde bulunan Vasfi Diren Kazova Tarımİşletmelerinde yer alan kapama elma bahçesinde yürütülmüştür. Araştırmada 4 yaşlı M9anacı üzerine aşılı Gala, Jonagold, Breaburn ve Fuji çeşitleri ve 3 yaşlı MM106 anacıüzerine aşılı Granny Smith, Stark Spur Golden ve Red Chief elma çeşitleri kullanılmıştır.Araştırma, Tokat ve yöresinde bodur elma yetiştiriciliğinin gelişimine katkı sağlamak içinuygun çeşit/anaç kombinasyonlarının performanslarını araştırmak amacıyla yapılmıştır.Araştırmada çeşit/anaç kombinasyonlarının fenolojik, pomolojik ve morfolojik özellikleriincelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre incelenen çeşitlerde tam çiçeklenme 16-28Nisan tarihleri arasında gerçekleşmiş, meyveler 9-24 Eylül tarihleri arasında hasatedilmiştir. Ortalama meyve eni 7.28 cm (Jonagold/M9) ile 8.62 cm (Gala/M9) arasında,meyve ağırlığı 165.37 g (Jonagold/M9) ile 283.96 g (Fuji/M9) arasında, SÇKM değerininise %8.38 (Jonagold/M9) %13.4 (S.S. Golden/MM106) arasında olduğu tespit edilmiştir.Meyve büyümesini izlemek amacıyla 15'şer gün aralıklarla yapılan meyve eni ve meyveağırlığı ölçüm sonuçlarına göre sigmoid eğri bulunmuştur. Farklı çeşit/anaçkombinasyonlarında incelenen çeşitlere ait bulgular çeşitlerin çeşit kataloglarında belirtilenözellikleriyle uyum içinde olduğu belirlenmiştir. Araştırmada M9 anacı üzeri aşılıçeşitlerin birim alana verim değerlerinin MM106 anacı üzerine aşılı çeşitlerin verimdeğerlerinden ortalama 5.2 kat daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Nitekim, çeşit/anaçkombinasyonlarında, M9 anacı üzerine aşılı kombinasyonlarda verim 5736 kg/dekar(Jonagold/M9)-8991 kg/dekar (Gala/M9) arasında, MM106 anacına aşılıkombinasyonlarda ise 1375 kg/dekar (S.S. Golden/MM106)-1500 kg/dekar (RedChief/MM106) arasında tespit edilmiştir. Araştırmanın ilk dilim bulgularına göreçalışmanın yapıldığı ekolojik koşullarda bodur elma yetiştiriciliği için uygun olduğu tespitedilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted at Vasfi Diren Kazova apple orchard in Turhal district ofTokat province. The main goal of this study is to find out the most appropriate rootstockand scion combination for dwarf apple orchards in Tokat region. For this purpose theperformance of four years Gala, Jonagold, Breaburn and Fuji cultivars grafted on M9rootstock and three years Granny Smith, S.S. Golden and Red Chief cultivars grafted onMM106 rootstocks were investigated. The phenology, pomology and morphology ofscion/rootstock combinations were observed. The results of the present study show thatflowering in all cultivars was during 16-28 April. Harvest was performed in all cultivarsduring 9-24 September. The mean fruit width were found between 7.28 cm (Jonagold/M9)and 8.62 cm (Gala/M9), and mean fruit weight between 165.37 g (Jonagold/M9) and283.96 g (Fuji/M9). Soluble solids were found between 8.38 % (Jonagold/M9) and 13.4 %(S.S. Golden/MM106). As a result of measurements of fruit width and weight to observethe development of fruit a sigmoid development curve were found among scion/rootstockcombinations. Fruit characteristics of different scion and rootstock combinations in Turhalecological conditions were similar to their original characters listed at variety catalog. Inthis study, yields of cultivars on M9 rootstocks found 5.2 times higher than cultivars onMM106 rootstocks. Among the scion/rootstock combinations, cultivars on M9 yieldbetween 5736 kg/da (Jonagold/M9) and 8991 kg/da (Gala/M9), cultivars on MM106 yieldbetween 1375 kg/da (S.S. Golden/MM106) and 1500 kg/da (Red Chief/MM106).According to first period of investigation location of orchard is very suitable for applegrowing.