GMSK modülatör demodülatör gerçekleme
GMSK modulator demodulator implementation
  1. Tez No: 182659
  2. Yazar: FERDİ TEKÇE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VEDAT TAVŞANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sayısal modülasyon, Sürekli Faz Modülasyonu(CPM), DSP, BlackfinDSP, Darbe şekillendirme, Gauss darbe şekillendirici, FSK, QPSK, OQPSK, MSK, GMSK
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle, sayısal sistemler analog sistemlerin yerinialmaktadırlar. Bu değişim haberleşme sistemlerinde çok belirgin şekilde kendinigöstermektedir. Geleneksel analog modülasyon demodülasyon tekniklerinden, sayısaltekniklere geçişten sonra, bu yapılar içindeki bloklarda sayısal olarak tümdevreler içindegerçekleştirilmektedirler. Sayısal modülasyon sistemlerinde kullanan analog yapılar, özelliklekablosuz haberleşme için, çoğunlukla yüksek frekanslara modüle/demodüle etmeaşamalarında kullanılmaktadır. Hatta çok yüksek frekanslara çıkarılmayan uygulamalarda buişlemlerin bir kısmı da sayısal tümdevreler içersinde gerçeklenebilmektedir.Sayısal haberleşme sistemlerinin analog sistemlere göre en büyük problemleri, özelliklekablosuz haberleşmede sistemlerinde, daha fazla bant genişliği ihtiyacı, alıcı yapılarınınmaliyeti ve karmaşıklığıdır. Bu problemleri giderebilmek için çeşitli sayısal işaret işleme vesayısal modülasyon teknikleri kullanılmaktadır.Bu çalışmada; özellikle bant genişliği ve demodülatör yapısı bakımından iyileşmelersağlayan, fakat bant genişliğini azaltmak için bir miktar işaret hata oranının artmasına izinveren, sayısal modülasyon tekniklerinden Gaussian Minimum Kaydırmalı Anahtarlama(Gaussian Minimum Shift Keying, GMSK) modülatör, demodülatör yapısı incelenmiş vegerçeklenmiştir. Diğer sayısal modülasyonlarla karşılaştırmalar ve diğer modülasyontekniklerinin gerçekleştirilmeleri de yapılmıştır. Gerçekleştirmeler hem Matlab'da bilgisayarortamında, hem de C ile Analog Devices'ın Blackfin DSP ailesinden ADSP-BF533 sayısalişaret işleyicisi içersinde yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, with development technology, digital systems repelaced with analog systems. Thisreplacement appears significantly in communications systems. After replacement from analogmodulation techniques to digital modulation techniques, blocks in modulation structures hasbeen implemented in digital integrated circuits. Analog structures used in digital systems,especially for wireless communication, have been used to modulate/demodulate the signalfrequency in high frequencies. Furthermore, at application not in very high frequeny, most ofthis operations might be also implemented in digital integrated circuits.The most important problems of digital communication systems according to analog systemsespecially in wireless communication , are more bandwith necessity, cost of the receivers andmore complexity of the receivers. Get ride of this problems, a lot of digital signal processingand digital modulation techniques have been used.In this work, A Gaussian minimum shift keying (GMSK) modulator and demodulator havebeen researched and implemented. GMSK is a digital modulation technique that provideefficiently used bandwidh and has simple demodulator structures, but it has more bit error rateto reduce bandwidth. GMSK compared with other digital modulation techniques and alsoothers techniques are have been researched and implemented. Implementations have beencomposed both Matlab in computer and C in ADSP-BF533 from Analog Devices BlackfinDSP family.