Operatör katsayılı bir diferansiyel operatörün negatif özdeğer sayısının asimtotik davranışı
Asymptotic behaviour of the number of negative eigenvalues of a differential operator with operator coefficient
  1. Tez No: 182741
  2. Yazar: SERPİL ŞENGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EHLİMAN ADIGÜZELOV
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Hibert uzayı, kendine eş operatör, simetrik operatör, kapalı operatör, kapanabilir operatör, Bochner integrali, özdeğer, ayrık spektrum.vi, Hilbert space, self adjoint operator, symmetric operator, closed operator, closable operator, Bochner integral, eigenvalue, discrete spectrum.vii
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZETH sonsuz boyutlu ayrılabilir bir Hilbert uzayı olamak üzere [0, ∞) aralığında tanımlı vedeğerleri H ye ait olan Bochner anlamında ölçülebilir ve∞2∫ f ( x) dx < ∞0koşulunu sağlayan tüm f fonksiyonlarının kümesini L2 (0, ∞; H ) ile gösterelim. L2 (0, ∞; H )kümesi bir lineer uzaydır. Bu uzayın herhangi iki f ve g elemanlarının iç çarpımını∞( f , g ) (0,∞ ) = ∫ ( f ( x), g ( x))dx0formülü ile tanımlarsak L2 (0, ∞; H ) sonsuz boyutlu, ayrılabilir bir Hilbert uzayı oluşturur.?Operatör Katsayılı Bir Diferansiyel Operatörün Negatif Özdeğer Sayısının AsimtotikDavranışı? adlı bu tez çalışmasında L2 (0, ∞; H ) uzayında′l ( y ) = −( p( x) y ′( x)) − Q( x) y ( x)diferansiyel ifadesi ve α ∈ (−∞, ∞) bir sabit olmak üzerecos α . y (0) + sin α . y ′(0) = 0sınır koşuluyla oluşturulan bir diferansiyel operatörün kapanışının kendine eş olduğu ve bukendine eş operatörün alttan yarı sınırlı olduğu, spektrumunun negatif kısmının ayrık olduğuispatlanmış ve − ε dan ( ε >0) küçük olan özdeğerlerinin N (ε ) sayısı için ε → 0 ikenα j ( x) − ε[ ]N (ε ) = π −1 1 + O(ε t0 ) ∑ ∫ dx ,p ( x)j α j ( x ) ≥εα j ( x) − ε[ ]N (ε ) = π −1 1 + O(e −ε ) ∑−β∫ dxp ( x)j α j ( x ) ≥εşeklinde asimtotik formüller bulunmuştur. Bu formüllerde α1 ( x), α 2 ( x),… ile tam süreklikendine eş Q ( x ) : H → H operatörünün özdeğerleri gösterilmiştir. t 0 ve β pozitifsabitlerdir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTLet L2 (0, ∞; H ) denote the set of all functions f , defined in the interval [0, ∞ ) with values inan infinite dimensional seperable Hilbert space H , which are measurable in the sense ofBochner and satisfy the condition∞2∫ f ( x) dx < ∞ .0The set L2 (0, ∞; H ) is a linear space. The space L2 (0, ∞; H ) becomes an infinite dimensionalseperable Hilbert space by defining the inner-product for any f and g in L2 (0, ∞; H ) as∞( f , g ) ( 0,∞ ) = ∫ ( f ( x), g ( x))dx .0In this thesis, entitled with ?Asymptotic Behaviour of the Number of Negative Eigenvalues ofa Differential Operator with Operator Coefficient?, we prove that the closure of a symmetricoperator formed by the differential expression′l ( y ) = −( p( x) y ′( x) ) − Q( x) y ( x)and the boundary conditioncos α . y (0) + sin α . y ′(0) = 0where α ∈ (−∞, ∞) is a constant, is self adjoint and this self adjoint operator is semi boundedbelow and negative part of its spectrum is discrete in the space L2 (0, ∞; H ) . Morover, fornumber N (ε ) of eigenvalues smaller than −ε (ε > 0 ) we find asymptotic formulas of theformα j ( x) − ε[ ]N (ε ) = π −1 1 + O(ε t0 ) ∑ ∫ dxp ( x)j α j ( x ) ≥εα j ( x) − ε[ ]N (ε ) = π −1 1 + O(e −ε ) ∑−β∫ dxp ( x)j α j ( x ) ≥εwhen ε → 0 . α1 ( x), α 2 ( x),… ,in the above formulas, denote the eigenvalues of the operatorQ ( x ) : H → H which is completly continuous and self adjoint. t 0 and β are positiveconstants.