Spor ayakkabısının biyomekanik kurallara göre sonlu elemanlar methodu ile incelenmesi
Study of sport shoes according to biomechanical rules with finite element method
  1. Tez No: 182750
  2. Yazar: HAKAN BALABAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGEN ÜMİT ÇOLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Biyomekanik, Sonlu elemanlar, Viskoelastik, Hiperelastikx, Biomechanics, Finite Element Method, Viscoelastic, Hyperelasticxi
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışmada spor ayakkabısı tabanın insan ayağı üzerindeki etkileri incelenmiştir. İnsanvücudunu taşımakla yükümlü olan bu önemli parçamızın gelişmiş mühendislik yöntemleri ileincelenmesi çok büyük önem taşımaktadır. Biyolojik bir konun mühendislik yöntemleri ile elealınmasına biyo mühendilisik denmektedir ve mekanik ile konularının dâhil olduğu kısımlaraise biyomekanik denir.Spor ayakkabıları günümüzde sporcuların ve spor yapma bilincinin artması önemkazanmaktadır. Bu konun incelenmesi ve biyomekaniğinin anlaşılması da günümüzde gelişenayakkabı tasarımlarının konfor ve desteklerinin anlaşılması açısından da önemlidir.Bu sorulara çeşitli disiplinlerdeki mühendislik yöntemleri ile incelemek mümkün olmuştur.Bu yöntemlere örnek vermek gerekirse malzeme, mekanik, tersine mühendislik, matematiktir.Ele aldığımız biyomekanik problemin matematiksel modelin de sonlu elemanlar yöntemikullanılmıştır. Geometrinin elde edilmesindeki tersine mühendislik işleminde görüntü işlemeteknikleri kullanılmıştır.Geliştirilen yöntem ise MR datası ile gelen STL formatındaki yüzeylerin işlenerek birbirininile uyumlu şekilde sonlu elemanlar modelinin oluşturulması ve modelin viskoelastik,hiperelastik malzeme modelleri ile tanımlanması olmuştur.Sonuç olarak ayak ve ayakkabı tabanın maruz kaldığı yükleme koşu ile çeşitli tabanmalzemeleri ile bilgisayar ortamında oluşan gerilmeler yani mevcut zararlar ve etkilerincelenmiştir. Bu gerilmelerin ayak üzerinde uygun bir şekilde dağılım oluşturulduğunabakılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, an effect of sport shoe on the human foot was observed. With importance ofcarrying human body, takes a great interest for improved engineering analysis. When abiological subject was issued with engineering methods this is called bio engineering and ifthis relates with mechanics this is also called biomechanics.Recently, with the increase of athletes and conscious of making sport, sport shoes has gainedbenefits. The observation and understanding of sport shoe can help design of better and morecomfortable shoes.To answer to these questions, the analysis was made with the help of multi disciplinaryengineering methods Stress distribution of one of the most important parts of human bodywas observed. The question of how much the sole of sport shoes supports the foot wasconsidered with finite element method.The methodology was to process STL format data originating from MR images to constructsurfaces and then meshing to get viscoelastic and hyperelastic model in order to analyze thefoot and shoe interaction.