Sürdürülebilir mimarlığın yarı nemli Marmara ikliminde tasarlanacak temel eğitim binalarında irdelenmesi ve bir yöntem önerisi
Examination and proposal of a sustainable architecture design method of primary schools in half-humid Marmara climate
  1. Tez No: 182762
  2. Yazar: KUTLU SEVİNÇ KAYIHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDA TÖNÜK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, ekoloji, sürdürülebilir mimarlık, temel eğitim binaları, sürdürülebilir temel eğitim binaları, Sustainability, ecology, sustainable architecture, elementary school buildings, sustainable elementary school buildings
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 292
Özet
Sürdürülebilirlik insan ve doğaya saygılı ve akılcı yaklaşımlarla gelecek nesillerin de dünyaüzerindeki yaşamlarını devam ettirebilmeleri için gerekli koşullar ve önlemler bütünüdür.Genel ?sürdürülebilirlik? kavramı ve bu kavramın ilgili bilim alanlarındaki alt açılımlarınıaraştıran disiplinler arası çalışmalar çağımız ve gelecek için bir zorunluluk teşkil etmekte vebilimsel alanda da büyük destek bulmaktadır. Sürdürülebilir mimarlık ta bu kapsamdatanımlanan, çevre sistemleri ile uyumlu, enerjinin ve kıt kaynaklarının bilinçli ve tutumlukullanımını esas alan, teknik zeka ve disiplinler arası bir çalışma sisteminin bütünleşmesi ilegerçekleştirilen çağdaş mimarlık anlayışıdır.Sürdürülebilir mimarlığın temel eğitim binaları örneğinde irdelenmesini konu alan bu tezçalışmasında, sürdürülebilir mimarlığın özünde farklı iklimlere, sosyal ve ekolojik özellikleresahip bölgelerde farklı tasarım yaklaşımlarının oluşturulmasının gerekliliğini savunan anlayışıdolayısıyla tip proje kavramından uzaklaşılmaktadır. Tez çalışmasında, sürdürülebilir temeleğitim binası tasarımına yönelik olarak arsa seçimi, mimari tasarım, enerjinin bilinçli vetutumlu kullanımı, sürdürülebilir özelliklere sahip malzeme seçimi ve atık yönetimi, sukorunumu şeklinde beş ana bileşen belirlenerek, ?sürdürülebilir temel eğitim binası tasarımkılavuzu? ve bu bileşenlere ait kontrol listeleri oluşturulmaktadır.Çalışmanın birinci bölümünü oluşturan giriş bölümünde konunun amacı, kapsamı ve yöntemiüzerinde durulmaktadır. İkinci bölümde konu alanı tanıtılmakta, çeşitli ilişkili kavramlartanımlanmakta ve tartışılmaktadır. Üçüncü bölümde, sürdürülebilir temel eğitim binalarınıngenel hedefleri tanımlanmakta ve irdelenmektedir. Dördüncü bölümde yarı nemli Marmaraikliminde inşa edilecek temel eğitim binalarının sürdürülebilir mimari tasarımına yönelikolarak arazi, tasarım, enerji ve kaynak, malzeme ve atık, su şeklinde belirlenen ana başlıklaraltında tasarım kriterleri organize edilmekte, tasarım kılavuzu ve kontrol listelerioluşturulmaktadır. Beşinci bölümde çalışmada elde edilen bulguların yer aldığı sonuçlaraçıklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Sustainability is precautions and necessary conditions of smart solutions with respect topeople and environment in order to give future generations a chance to continue their lives.Inter disciplinary researches on general ?sustainability? concept and lower scientificexpansions of this concept are crucial for our time and for the future and they are gettingstronger support in the scientific arena. Contemporary sustainable architecture is definedwithin this context as being in harmony with environmental systems, using energy and scarcesources efficiently and wisely, to become a whole with technical intelligence and interdisciplinary researches.In this thesis sustainable architecture is examined on elementary school buildings. Sustainablearchitecture in its essence is rejecting type projects in favor for different project for differentareas that take climate, social and ecological situations in consideration in the lifecycle of thebuildings.In the thesis five main areas are determined for sustainable elementary school building designand control lists have been formed to act as a ?sustainable elementary school designguideline?. The five areas are: selection of building site, architectural design, conscious andefficient usage of energy, selection of sustainable material and waste control, waterpreservation.The first chapter of this thesis is explaining the purpose, scope and the method of the subject.In the second chapter the topic domain is presented, different related concepts are defined anddiscussed. The third chapter is defining general goals of sustainable elementary schoolbuildings and discussing them. In the fourth chapter design criterion for the five main areasare organized and the design and control guidelines are formed for elementary schoolbuildings in the half humid Marmara region. In the fifth chapter, results and findings of thiswork are explained.