İzmir Körfezi'nde sedimentasyon hızının radyometrik yöntemlerle tayini
Determination of sedimentation rates using radiometric methods in İzmir Bay
- Tez No: 182779
- Danışmanlar: PROF.DR. GÜNGÖR YENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: 210Po, denge üstü 210Pb, sedimentler, Izmir Körfezi, 210Po, excess 210Pb, sediments, Izmir Bay
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmada Ege Denizi'nin endüstrileşmenin yoğun olduğu Türkiye kıyılarındayer alan İzmir Körfezi'ndeki sedimentasyon hızları radyometrik bir yöntemleölçülmüştür. İç körfezdeki beş farklı istasyondan kor örnekleyici ile alınan sediment210örneklerinde toplam Pb'un profil dağılımları incelenmiş ve denge üstü210Pb(210Pbex)'un düşey dağılımlarından sedimentasyon hızları bulunmuştur.210 210Örneklerdeki Pb tayinleri Po ölçümlerinden gerçekleştirilmiştir. Bir yıldan210 210daha uzun sürelerde bekletilmiş olan ve Pb ile Po'un dengeye geldiği örnekler sabitağırlığa ulaşıncaya kadar etüvde kurutulmuş, radyokimyasal işlemler uygulanmış ve210 210elektrokimyasal depozisyon yöntemi ile Po bakır diskler üzerine toplanmıştır. Pb210 209tayinleri Po'un 5.30 MeV enerjili alfa ışınlarından Po izleyici kullanılarakyapılmıştır. 210Po'un alfalarının ölçülmesinde, silikon yarı-iletken ve PIPS dedektörlü ikiayrı alfa spektrometresi kullanılmıştır.İç körfezde ölçülen sedimentasyon hızlarının 0.104 cm y-1 ile 0.278 cm y-1 arasındadeğiştiği bulunmuştur. Kıyıya yakın olan istasyonlarda sedimentasyon hızlarının dahayüksek olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study sedimentation rates were determined using a radiometric technique inthe Izmir Bay located on the heavily industrialized Turkish Coastal zone of the Aegean210Sea. Core samples from 5 different stations in the inner bay were analyzed for Pbprofile distribution and sedimentation rates were determined using vertical distribution ofexcess 210Pb(210Po).The core samples stored for a period of longer than a year before analysis to allow210 210build-up of Po from Pb were dried in drying oven up to reaching constant weight,210radiochemical processes were performed and Po were collected on to copper disks by210electrochemical deposition technique. Measurement of Pb were made through 5.30210 209MeV alpha particle emission of Po using Po as the internal tracer. Two differentalpha spectrometers, one with surface-barrier Si detector and other with passivated210implanted planar silicon (PIPS) detector were used for alpha measurements of Poactivity concentrations in the sediment samples.The sedimentation rates in the Inner Bay were found to vary from 0.104 cm y-1 to0.191 cm y-1. Relatively high sedimentation rates were observed at the stations that arecloser to the coast.