ZIPF 3. kanununun Türkçe metinler için sınanması
Investigation of ZIPF's third law on Turkish language
- Tez No: 182902
- Danışmanlar: PROF. DR. BAHAR KARAOĞLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Dilbilim, İstatistik, Computer Engineering and Computer Science and Control, Linguistics, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Doğal dil işleme, Zipf kanunları, Zipf III. Kanunu, en az gayret ilkesi, kelime anlam ayrıştırma, Natural language processing, Zipf?s laws, Zipf?s third law, principle least effort, word sense disambiguation
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Bilgisayar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu tezde, doğal dil işleme alanında yapılan çalışmalarda sıklıklakullanılan Zipf kanunlarının üçüncüsü Türkçe üzerinde sınanarak, dil ileuyumu araştırılmış ve uyuma ait parametre değerleri belirlenmiştir.Zipf'in en az gayret ilkesi adını verdiği bütünleştirici bir ilkeçerçevesinde açıkladığı kanunlardan biri olan ve bir doğal dilde gözlenenkelime sıklıkları ile bu kelimelere ait farklı anlam sayıları arasındakiilişkiyi ortaya koyan Zipf'in III. Kanunu, çalışma kapsamında iki farklıTürkçe derlem üzerinde sınanmıştır. Zipf'in en az gayret ilkesi ileaçıkladığı bir diğer ilişki olan, kelime uzunluğu - kelime gözlenme sıklığıilişkisi de Türkçe için yorumlanmıştır. Zipf III. Kanununun doğal dilanlama ve özellikle kelime anlam ayrıştırma alanında yapılançalışmalarda öncü bir nitelik taşımasından ötürü, kelime anlam ayrıştırmatezde ele alınan bir diğer konudur. Bu çalışma, 104E120 no'luTUB TAK projesi kapsamındadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, third of the Zipf?s laws which are used frequently inthe field of natural language processing, has been investigated onTurkish. The fit parameters of the law have been evaluated for Turkish.The third law of Zipf which is one of the law explained by theconsolidative law called principle least effort, explains the relationbetween frequencies of words and number of different meanings belongthose words. In the scope of this project, the third law of Zipf has beeninvestigated on two Turkish corpora. The relation between word lengthsand word frequencies which is also explained by the principle leasteffort, has also been investigated on Turkish. Because the third law ofZipf has importance in the fields of natural language understanding andespecially word sense disambiguation, word sense disambiguation isanother topic which has been covered in the thesis. This work is in thescope of the project with code 104E102 which is funded by TUB TAK.