EDM ile kaba işlemede küresel uçlu elektrotların kullanılabilirliğinin deneysel olarak araştırılması: Dikdörtgen ceplerin boşaltılması
Experimental investigation on technological feasibility study of spherical tool electrodes in edm rough machining: Machining of rectangular pockets
  1. Tez No: 183107
  2. Yazar: ENGİN AVLAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELÇUK HALKACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: EDM, tool corrosion, 3D optical measurement, tool path, cylindrical centercoordinates corrosion
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmada dalma elektro erozyonla işlemede (EDM), iş parçasında boşluğuoluşturacak model kullanmak yerine, kaba işlemede dikdörtgen ceplerin boşaltılmasında genelamaçlı küresel uçlu takım elektrotların kullanılabilirliği araştırılmıştır. CNC EDM tezgahındaen düşük aşınma ve birim zamanda en çok talaş kaldırmayı sağlayacak kaba işlemeparametreleri kullanılarak elektrot geometrisini en az değiştirecek iki alternatif takım yoludenenmiştir.Takım elektrotlar EDM tezgahında işleme yapmadan önce ve işleme yaptıktan sonraoptoTOP-HE 3B optik ölçme sistemi ile ölçülmüştür. Rapidform2004 PPS yazılımıkullanılarak 3B verilerden elektrotlara ait küre merkez koordinatları, elektrotlarda oluşanaşınmalar ve üretilen boşlukların ideal boşluklardan sapmaları bulunmuştur. Ayrıca,dikdörtgen ceplerin boşaltılması için kullanılabilecek bir CNC EDM CAM programı için,temel bir algoritma önerilmiştir. Takım elektrot yarıçapı ve takım kompanzasyonudeğişimlerinin bulunabildiği bu algoritmanın doğruluğu, deneylerden elde edilen verilerinsimülasyonu ile karşılaştırılarak kanıtlanmıştır.Daha sonraki çalışmalara ışık tutması için, rasgele eğrilerden oluşan cep boşaltmada,küre yarıçapının ve takım elektrot kompanzasyonunun doğru denklemleri ile temsiledilebileceği konusunda, öneriler yapılmıştır.Anahtar Kelimeler : EDM, takım aşınması, 3B optik ölçme, takım yolu, küre merkezkoordinatları, aşınma
Özet (Çeviri)
In this study, in electric discharge machining (EDM), application of widely usedspherical electrode tool for eroding rectangular pockets with roughing, without a model toform cavity on the work piece is investigated. In CNC EDM machine, using rough machiningparameters for minimum tool wear and maximum material removal rate, two alternative toolpaths which makes minimum changes on the tool electrode geometry are investigated.Measurement of electrode tool, before and after manufacturing with EDM, is doneusing optoTOP-HE 3B optical measurement system. Using Rapidform 2004 PPS software,center coordinates of spherical electrodes, tool wear and deviation of manufactured cavitiesfrom expected surfaces are retrieved from 3D data. Further more, a basic algorithm of a CNCEDM CAM program for eroding rectangular pockets is proposed. The algorithm, evaluatingelectrode radius and tool compensation deviations, is verified with comparing simulation ofexperimental results.For future works, in pocket eroding with random curves, methods to express sphereradius and tool electrode compensation using linear functions are proposed.