Kıl keçisi oğlaklarında saccharomyces cerevisiae kullanımının besi performansı ve karkas karakterlerine etkisi
Effect of saccharomyces cerevisiae on fattening ferformance and carcass characteristics of Turkish hair male kids
- Tez No: 183113
- Danışmanlar: PROF.DR. OKTAY YAZGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Zooloji, Agriculture, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Turkish Hair Goat, Kid Fattening, Yeast, Carcass Characteristics.iv
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziKIL KEÇİSİ OĞLAKLARINDA SACCHAROMYCESCEREVİSİAE KULLANIMININ BESİ PERFORMANSIVE KARKAS KARAKTERLERİNE ETKİSİÖzcan AÇARSelçuk ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüZootekni Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Oktay YAZGAN2006, 48 sayfaJüri: Prof. Dr. Oktay YAZGANProf. Dr. Yılmaz BAHTİYARCADoç. Dr. Birol DAĞBu araştırma üç aylık yaşta sütten kesilmiş 24 baş Kıl keçi oğlağında rasyondaSaccharomyces cerevisiae (Sc) kullanımının besi performansı ve karkas karakterlerineetkisini araştırmak amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada oğlaklar 84 gün süreyle bireyselolarak entansif besiye alınmışlardır.Denemede, oğlaklar 8'erlik üç gruba ayrılmıştır (kontrol, 1 ve 2 gruplar).Kontrol grubuna % 15 ham protein ve 2667 kcal/kg metabolik enerji ihtiva eden besirasyonu, 1. ve 2. gruplara ise bu rasyona sırası ile, % 0.10 ve 0.25 Sc ilaveli entansifbesi rasyonları verilmiştir.Besi başı ve besi sonu (84. gündeki) canlı ağırlıkları ile besi boyunca günlükortalama canlı ağırlık artışları kontrol grubunda sırasıyla, 17.56 kg, 30.44 ve153.43 g, 1. grup da 19.29 kg, 32.87 ve 161.65 g, 2. grup da ise 16.68 kg, 30.19 ve159.68 g olmuştur. Grupların besi başı, besi sonu canlı ağırlıkları ve besi boyuncagünlük ortalama canlı ağırlık artışları arasındaki farklılıklar istatistiksel olarak önemliolmamıştır (p>0.05).iBeside günlük ortalama kesif yem tüketimi ve 1 kg canlı ağırlık artışı içinortalama kesif yem tüketimi kontrol, 1. ve 2. gruplarda sırasıyla, 1.05, 8.33; 1.03, 6.67ve 1.00, 7.76 kg olarak bulunmuş bu parametreler arasındaki farklılıklar da istatistikselolarak önemli bulunmamıştır (p>0.05).Besi sonunda kontrol, 1. ve 2. gruplarda kesimhane, sıcak ve soğuk karkasağırlıkları ile karkas randımanları sırasıyla, 31.13, 30.05, 31.30; 14.48, 14.30, 15.62;14.10, 13.77, 15.17 kg ve % 45.00, 45.67, 48.33'tür. Aynı sıra ile gruplarda böbrek veleğen yağları ağırlığı 399.00, 283.33 ve 482.33 g, iç yağ ağırlığı 483.33, 500.00 ve500.00 g; soğuk sol yarım karkas ağırlığı 6.65, 6.53 ve 7.12 kg, sol yarım karkasta butağırlığı 2.01, 1.99 ve 2.23 kg; sırt-bel (kaburgalar) ağırlığı 1.68, 1.62 ve 1.75 kg, gözkası alanı ise 11.90, 13.71 ve 11.33 cm2 olarak bulunmuştur. Gruplar arasında sıcakkarkas ve dalak ağırlığı bakımından gözlenen farklılıklar istatistiki olarak önemlibulunmuştur (p0.05).Araştırma bulguları Kıl keçi oğlaklarının besi rasyonlarına % 0.10 ve 0.25oranında Saccharomyces cerevisiae ilavesinin besi performansı ve karkas karakterleriüzerine etkisinin istatistiki bakımdan önemli olmadığını göstermiştir.Anahtar kelimeler; Kıl keçi, Oğlak besisi, Ekmek mayası, Karkas özellikleri.ii
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisEFFECT OF SACCHAROMYCES CEREVISIAEON FATTENING PERFORMANCEAND CARCASS CHARACTERISTICSOF TURKISH HAIR MALE KIDSÖzcan AÇARSelçuk UniversityGraduate School of Natural and AppliedSciences Department of Animal ScienceSupervisior: Prof. Dr. Oktay Yazgan2006, 48 pageJury: Prof. Dr. Oktay YAZGANProf. Dr. Yılmaz BAHTİYARCADoç. Dr. Birol DAĞThis study was carried out to determine the effects of saccharomyces cerevisiae(Sc) on the fattening performance and carcass characteristics of Turkish hair male kidsweaned at three months of age. Twenty four kids were fed individually for a period of84 days.The control group was fed with the feed having 15% crude protein and 2667kcal/kg metabolic energy, groups 1 and 2 were fed with the same feed, but added with0.10 % and 0.25 % Sc, respectively.Live weights at the beginning and at the end of the 84 days of experimentalperiod and live weight gains for the whole period were, for the control group 17.56,30.44 kg and 153.43 g ; for the first group 19.29, 30.87 kg and 131.65 g and for thesecond group 16.68, 30.19 kg and 159.68 g, respectively. The differences between thegroups were not statistically significant (P> 0.05).iiiAverage daily concentrate feed intake and concentrate feed consumptions forper kg live weight gain for control, 1 and 2 groups were 1.05, 8.33 and 1.03, 6.67 and1.00, 7.76 kg, respectively. The differences between these parameters were not found tobe statistically significant.At the end of fattening period, slaughtering, warm and cold carcass weightsand dressing percentages of the groups were as follow; 31.13, 30.05, 31.30; 14.48,14.30, 15.62; 14.10, 13.77, 15.17 kg and 45.0, 45.67 and 48.33 %, respectively. Kidneyand pelvic fat weights were 399.00, 283.33 and 482.33 g, omental fat weights were483.33, 500.00 and 500.00 g; cold left half carcass weights were 6.65, 6.53 and 7.12 kg,in the left half of the carcass rump weight were 2.01, 1.99, and 2.33 kg; back-loin (ribs)weights were 1.68, 1.62 and 1.75 kg; eye muscle area were 11.90, 13.71 and 11.33 cm2.There were statistically significant differences between groups for spleen and warmcarcass weights (P0.05).The results of this investigation indicated that adding Saccharomycescerevisiae at the levels of 0.10 and 0.25 % to the feed doesn?t effect fatteningperformance and carcass characteristics of Turkish hair male kids.