Bazı keto oksimlerin tereftalohidrazon ile kondensasyon reaksiyonları
The condensation reactions of terephthalohydrazone with some keto oximes
- Tez No: 183149
- Danışmanlar: PROF.DR. İBRAHİM KARATAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Keto oksim, 4-triazin oluşumu, Keto oxime, 4-triazine
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÖZETYÜKSEK LİSANS TEZİBAZI KETO OKSİMLERİN TEREFTALOHİDRAZON İLEKONDENSASYON REAKSİYONLARIÖnder ALICISelçuk ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüKimya Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. İbrahim KARATAŞ2006, 46 SayfaJüri:Prof. Dr. İbrahim KARATAŞProf. Dr. H. İsmet UÇANYrd. Doç. Dr. Ahmet KOÇAKBu çalışmada, bazı keto oksim bileşiklerinin tereftalodihidrazon ile vermişolduğu kondensasyon reksiyonları incelenmiştir. Bunun için ilk olarak asetofenon ve1-asetilnaftalinden çıkılarak bütil nitrit ile sırasıyla izonitrosoasetofenon veizonitroso-1-asetilnaftalin sentezlenmiştir. Daha sonra bu keto oksim bileşiklerinintereftalohidrazon ile vermiş olduğu kondensasyon reaksiyonundan simetrik 1,2,4-triazin bileşikleri elde edilmiştir. Ayrıca puruvilaldehit-1-oksim (keto oksim) iletereftalohidrazonun vermiş olduğu kondensasyon reaksiyonu gerçekleştirilmiştir.Elde edilen ürünlerin yapıları IR, 'H-NMR ve Elementel Analiz tekniklerikullanılarak aydınlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMASTER THESISTHE CONDENSATION REACTION OF TEREPHTHALOHYDRAZONEWITH SOME KETO OXIMESÖnder ALICISelcuk UniversityGraduate School of Natural and Applied ScienceDepartment of ChemistrySupervisors: Prof. Dr. İbrahim KARATAŞ2006, page: 46Jury:Prof. Dr. İbrahim KARATAŞProf. Dr. H. İsmet UÇANYrd. Doç. Dr. Ahmet KOÇAKIn the present study, condensation reaction some of keto oximes withderivatives of hydrazone were investigation . Firstly, isonitrosoacetophenone andisonitroso-1-acetylnaphthalene were synthesised from the reaction of butylnitritewith acetophenone and 1-acetylnaphthalene, respectively. Then, symmetrikderivatives of 1,2,4-triazine were obtained the condensation reactions of this ketooximes with terephthalohydrazone. Beside, the condensation reaction of pyruvic-aldehyde-1-oxime (keto oxime) with terephthalohydrazone were realized. Structureof product were characterized by IR and 'H-NMR spectroscopies and elementalanalyses.