a2 + ab + b2 binari kuadratik formunun bazı elemanter özellikleri ve a2 + ab + b2 binari kuadratik formları ile tamsayı kenarlı üçgenler arasındaki ilişkiler üzerine
Some elementary properties of a2 + ab + b2 binary quadratic form and the relationships between a2 + ab + b2 binary quadratic forms and triangles having integer sides
- Tez No: 183150
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AHMET CİHANGİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Kuadratik Formlar, Kare toplamları, Tamsayı kenarlı üçgenler, Quadratic Forms, Sums of Squares, Integral Triangles
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
ÖZETYüksek Lisans Tezia2 + ab + b2 B NAR KUADRAT K FORMUNUN BAZI ELEMANTERÖZELL KLER VE a2 + ab + b2 B NAR KUADRAT K FORMLARI LETAMSAYI KENARLI ÜÇGENLER ARASINDAK L ŞK LER ÜZER NENuran GÜZEYSelçuk ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüMatematik Anabilim DalıDanışman : Yard. Doç. Dr. Ahmet C HANG R2006, v + 46 SayfaJüri : Yard. Doç. Dr. Ahmet C HANG RBu çalışmada; ilk olarak, a, b tamsayıları için a2 + b2 biçiminde iki değişkenliikinci dereceden ifadelerin bazı özelliklerine yer verilmiştir. Daha sonra, negatifolmayan ve a ⥠b şartını sağlayan a, b tamsayıları için, a2 + ab + b2 biçiminde ikideğişkenli ikinci dereceden ifadelerin bazı özellikleri verilerek bunlar ile diğer ikincidereceden ifadelerin karşılaştırılması verilmiştir. Son bölümde ise, kenarları a, b, ctamsayıları olan ve a2 + ab + b2 = c2 denklemini sağlayan üçgenlerin, yani tamsayıkenarlı özel üçgenlerin cebirsel ve geometrik özellikleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTM. Sc. ThesisSOME ELEMENTARY PROPERTIES OF a2 + ab + b2 BINARY QUADRATICFORM AND THE RELATIONSHIPS BETWEEN a2 + ab + b2 BINARYQUADRATIC FORMS AND TRIANGLES HAVING INTEGER SIDESNuran GÜZEYSelçuk ÜniversityGraduate School of Natural and Applied ScienceDepartment of MathematicsSupervisor : Asist. Prof. Dr. Ahmet C HANG R2006, v + 46 PagesJury : Asist. Prof. Dr. Ahmet C HANG RIn this study, some properties of a2 + b2 second-degree two-variableexpressions are discussed for the integers of a and b. In addition, presenting some ofthe properties of the second-degree two-variable expressions in the form ofa2 + ab + b2 for integers a and b that are not negative and satisfying the condition ofa ⥠b, the comparison of these with the other second degree expressions are given. Inthe last section, the algebraic and geometric properties of the triangles whose sides area, b and c integers and verifying the a2 + ab + b2 = c2 equation that is to say thespecial triangles having integer sides are examined.