İshalli buzağılarda rotavirus enfeksiyonlarının enzyme lınked ımmunosorbent assay (ELISA) ile saptanması
Determination of rotavirus infections in calves with diarrhea by the enzyme linked immunosorbent assay (ELISA)
  1. Tez No: 183211
  2. Yazar: AHMET EMRE AYCAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ. RÜSTEM DUMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Gastroenteroloji, Veteriner Hekimliği, Biology, Gastroenterology, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Rotavirus, shal, Antijen, Antikor, ELISA
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Rotaviruslar tüm dünyada hayvanlar ve küçük çocuklarda akut viralgastroenteritislerin en önemli etkenlerinden biri olarak kabul edilir.Bu çalışmada, buzağılarda ishale neden olan viral ajanların en önemlilerindenbiri olarak kabul edilen rotaviruslar ele alınarak, ishal semptomları gösteren 0-6aylık buzağılardan toplanan 106 adet gaita örneğinden rotavirus antijen varlığının,106 adet kan örneğinden rotavirus antikor varlığının Enzyme LinkedImmunosorbent Assay (ELISA) ile belirlenmesi ve rotavirus enfeksiyonlarınınKonya bölgesindeki yaygınlığının belirlenmesi amaçlanmıştır.ELISA ile kontrol edilen 106 adet gaita örneğinden 9 (%8.50)'u rotavirusantijenleri yönünden pozitif olarak belirlenirken, 106 adet kan serumu örneğinden90 (%84.90)'ı rotavirus antikorları yönünden pozitif olarak belirlendi.Bu çalışmada ishal semptomu gösteren buzağılarda %8.50 (9/106) oranındarotavirus antijenlerinin bulunması ve aynı buzağıların %84.90 (90/106) oranındarotavirus antikorlarını taşımaları, enfeksiyonun Konya bölgesinde yaygın olduğunuortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Rotavirus infections are regarded as one of the most common causes of acuteviral neonatal gastroenteritis among animals and young children.In this study, by examining the Rotaviruses which have been accepted as oneof the most important causes of viral agents causing calves diarrhea it is aimed toinvestigate existence of Rotavirus antigens in 106 gaita samples collected from 0-6month old calves showing diarrhea semptoms and specific antibodies from the 106blood samples by Enzyme Linked Immunosorbent Assay (ELISA) and whetherhow cammon Rotavirus infections in Konya are.Of 106 feces samples examined by ELISA 9 samples (%8.50) wereidentified as positive regarding Rotavirus antigens. Of 106 feces samples checkedby ELISA 90 samples (%84.90) were identified as positive regarding Rotavirusesantibodies.This study, that Rotaviruses antigens have been identified at the ratio of%8.50 (9/106) in the calves showing diarrhoea symptom, and that the same calveshave been identified as to carry Rotavirus antibodies at the ratio of %84.90 (90/106)proves that infections are common in the region.Key Words : Rotavirus, Diarrhea, Antigen, Antibody, ELISA.