Doğru akım motoru ve step motorun mikroişlemci yardımıyla sekronizasyonu ve bobin sarma makinesine uyarlanması
The synchronization of a direct current motor and stepper motor using a microprocessor and applied to a coil winding machine
  1. Tez No: 183260
  2. Yazar: NURİ ÖZEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SIRRI SUNAY GÜRLEYÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bobin sarma makinesi, PWM, sabit mıknatıslı doğru akım motoru, adımmotoru, Coil winding machine, PWM, permanent magnet DC motor, stepper motor
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Teknolojinin hızla gelişmesi ve buna paralel olarak sanayileşmenin hızlanması, değişenpiyasa koşulları ve müşteri ihtiyaçları yüksek otomasyonla üretimin önemini artırmıştır.Klasik tasarım ve üretim yöntemleri, robot teknolojisinin gelişmesi ile yetersiz kalmış, yenikavramlar ve uygulamalar teknolojik ve bilimsel ortamlarda yerlerini almışlardır. Geçmiştebüyük yatırımlar gerektiren motor kontrol devreleri, gelişen teknoloji sayesinde oldukçakolaylaşmıştır.Bu çalışmada sabit mıknatıslı bir DA motoru ile DA adım motorunun senkronize çalışmasımikroişlemci kullanılarak gerçekleştirilmiş ve tasarlanan bobin sarma makinesineuygulanmıştır. Sargı makinesinin amacına uygun olarak çalıştığı gösterilmiştir. Tek birişlemci tümleşik devresi ve az sayıda yardımcı eleman ile bütün kontroller yapılabilmiş, çoksade ve işlevsel bir aygıt gerçekleştirilebilmiştir.iiiÖZET(devam ediyor)Tasarlanan makinenin ana tahrik motorunun hız kontrolü için PWM (Darbe GenişlikModülasyonu) tekniği kullanılmıştır. Sisteme kullanıcı ara yüzü olarak bir tuş takımı ilaveedilmiştir. Operatör, bu ara yüz sayesinde tel çapı, sarım sayısı, makara boyu ve et kalınlığıparametrelerini girebilmektedir. Gerekli veriler set edildiğinde makine, katmandaki sarımsayısı, sarım hızı, her bir turda makara katmanlarındaki iletkenlerin yan yana düzenli olaraksarılmasını sağlayan çapraz hareket sisteminin kaç adım atacağı gibi geriye kalan bütünhesaplamaları yapmakta ve tam otomatik olarak sarım işlemini tamamlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Rapid technological development and the accompanying acceleration of industrialization,combined with market competition and changing consumer needs has increased theimportance of highly automated production. Classic approaches to design and productionhave become obsolete with the advent of the robot and technological and scientificenvironments have seen the emergence of new concepts and applications.In this study, synchronization of a DC stepper motor and a permanent magnetic DC motorwas developed by using a microprocessor and applied to the coil winding machine that wasdesigned. It proved suitable to the purpose of the winding machine. All necessary controlswere achieved with a single integrated circuit processor and a limited number ofsupplementary components with the result being that a simple and functional device wasproduced.vABSTRACT (continued)The PWM (Pulse Width Modulation) technique was used to control the speed of the machinesprimary drive motor. A keyboard was added to the system as a user interface. This interfaceallows the operator to enter parameters such as wire diameter, number of winds, spool sizeand thickness. When the necessary data is set, the machine is able to perform all of theremaining calculations, such as number of winds, winding speed and how many steps thediagonal movement system will take that winds the conductors on the spool layers on everyround, as well as completing the winding process in a fully-automated manner.