Türkiye'deki un ve unlu mamul işletmelerinin pazarlama yönetimleri açısından incelenmesi: Edirne örneği
To analayze the Turkey in flour and floury companies factories in terms of marketing management: Sample Edirne
  1. Tez No: 183284
  2. Yazar: VOLKAN DEMİRASLAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÖMER AZABAĞAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Gıda, Buğday, Pazarlama, Edirne, Food, Wheat, Flour, Marketing, Edirne
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Araştırmada; Edirne örneği un ve unlu mamul işletmeleri kuruluş, üretim vefinansman yapılarının yanında pazarlama yönetimleri açısından da incelenmiştir.Ayrıca; gıda sanayiinin alt sektörü olan un ve unlu mamul işletmeleriyle birlikte,Türkiye gıda sanayii, un ve unlu mamul işletmelerinin temel üretim veya tüketimmaddesi olan un ve unun kaynağı buğday sektörünün de, genel yapıları, mevcutdurumları, özellikleri, Türkiye ve dünyadaki üretim, tüketim ve dış ticaretistatistikleri ile ürettikleri ürünlerinin tarihi gelişimi, özellikleri, teknolojileri veüretim aşamaları incelenmiş ve literatür bilgisi sunulmuştur.Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre; un ve unlu mamul işletmeleriağırlıklı sayıda (%53) limited şirket yapısındadır. Fırın işletmelerinin %74'ü 0-4000adet günlük fiili ekmek pişirme kapasitesiyle bu pastada en yüksek payı almaktadır.Her iki pastaneden birisi günlük 50 kg unun altında üretim yapmaktadır. Araştırmayapılan un fabrikalarında ise günlük 150 ton üzeri fiili üretim yapılmaması gözeçarpmaktadır. Un ve unlu mamul işletmelerinin %89'unun yabancı kaynakkullanmadığı, hammadde bedellerini direkt özkaynaklarını kullanarak ödemeyeçalıştığı anlaşılmıştır. Araştırılan un ve unlu mamul işletmelerinin ortalama %47'simaliyete dayalı fiyatlandırma politikası yürütmektedir. Pazarlamanın mikro çevrefaktörlerinden olumsuz etkilendikleri lider koşul ortalama %66 un ve unlu mamulişletmesini etkilemesiyle rakipler koşuludur. Makro çevre faktörlerden, %68oranında işletmenin etkilenmesi ile de en çok olumsuz etkilendikleri koşul ekonomikkoşuldur. Un ve unlu mamul işletmelerinin %45'i tutundurma faaliyetlerinden satışpromosyonları türünü uygulamaktadırlar. Firmaların strateji yönetimlerinde her ikiişletmeden birisi işletmelerinin karlılık strateji payına önem vermektedir. İşletmelerinen büyük sorunları ise; yüksek atıl kapasite ile faaliyette bulunmaları, pazarda yoğunrekabet ortamının olması, kayıt dışı ekonomi ile haksız rekabet yaratılması ve üretimmaliyetlerinin yüksekliği şeklinde sıralanabilir.
Özet (Çeviri)
Moreover, the aim of the research is to present a literature information on thegeneral structure, present situation, features, production and consumption, andforeign trade statistics of Turkey and the world of the wheat sector, which is thebasic production and consumption material of the flour and mealy products factoriesand the resource of the flour in the food industry, by analyzing the historicdevelopment of the things they produced and their features, technologies, and thesteps of production.According to the the results obtained from the researches, 53% of flour andfloury product companies are structured as limited company. 74% of the bakerycompanies have bread cooking capacity up to 4000 breads per day. Half of thepattiseries uses less than 50 kg flour in daily production. It is noticed from theresearch that flour factories produces more than 150 tones flour per day. It ismentioned that 89% of companies uses no external source and try to provide moneyfor raw metarials from their own equity. 47% of flour and floury product companiesthat take part in the research uses cost-based pricing policy. Competitors are leadingmicroenvironment condition that companies are affected by, 66% of companies areaffected by compitetors.Economic situations is leading macroeconomic condition that companies areaffected by, 68% of companies are affected by economic situations. 45% of the flourand floury product companies that take part in the research apply saling promotion asa promotion activity. In the strategic management, half of the companies featureprofitability strategy share. The major problems of the companies can be listed inorder as, to make production high idle capacity, the intense competition in themarket, unfair competition which is derived from informal economy and highproduction costs. The quotas on opening new companies must be formed to preventhigh idle capacity, intense competition. Government must rearrange encouraging itslegal actions and policies as incentive, facilities must be provided, prices must bedetermined parallel to world trade market.