Bazı ekmeklik buğday çeşitlerinde farklı ekim zamanı ve azotlu gübreleme uygulamalarının, tane dolum süresi ve tane dolum oranı ile verim ve kalite unsurlarına etkilerinin belirlenmesi
The determination of the effects of different planting time and nitrogen fertilizer applications on grain filling duration and grain filling rate with on yield and quality components in some bread wheat cultivars
- Tez No: 183287
- Danışmanlar: PROF.DR. TEMEL GENÇTAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ekmeklik (T. aestivum L.) buğday, ekim zamanı, azotlugübreleme uygulamaları, tane dolum süresi, tane dolum oranı, tane verimi, verimöğeleri, kalite, kalite unsurları, HACCP, Food Safety, Biscuits
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Bu araştırma; 2003-2004 ve 2004-2005 yıllarında Trakya Tarımsal AraştırmaEnstitüsü deneme alanında, Tesadüf Bloklarında Bölünen Bölünmüş ParsellerDeneme Desenine göre dört tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Araştırmada; üçfarklı ekim zamanı; 1. Erken ekim (1-5 Ekim) 2. Normal ekim (20-25 Ekim) ve 3.Geç ekim (10-15 Kasım) ve iki farklı azotlu gübre uygulamasının TrakyaBölgesi'nde yaygın olarak ekilen altı ekmeklik buğday çeşidinde (Pehlivan, Kate A-1, Flamura 85, Tekirdağ, Gelibolu ve Atilla-12) tane dolum süresi ve tane dolumoranı ile verim ve ürün kalitesi üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.Tane verimi yönünden ekim zamanları arasındaki farklılıklar her iki yılda daönemli bulunmuştur. En yüksek tane verimi normal ekimde elde edilmiş, bunusırayla geç ve erken ekimler izlemiştir. Regresyon analizi sonucu, Trakyabölgesi'nde buğday ekimi için, en uygun ekim zamanı 25-30 Ekim tarihleri arasıbelirlenmiştir.Ekim zamanı ve gübre uygulamalarının incelenen özellikler üzerineetkilerinin yıllara göre farklı olduğu saptanmıştır.Tane dolum oranı ile bin tane ağırlığı arasında olumlu ve önemli bir ilişkibelirlenirken, başakta tane sayısı arasında ise önemli ancak olumsuz bir ilişkisaptanmıştır. Tane dolum süresi ile tane verimi arasında ilk yıl olumlu ve önemli birilişki belirlenirken, ikinci yılda ise olumlu ancak önemsiz bir ilişki saptanmıştır.Başaklanma döneminde uygulanan II. azotlu gübreleme, tane verimi ve bazıverim öğelerini etkilemezken, özellikle kalite unsurlarından tane protein oranı, glutenmiktarı ve sedimantasyonda önemli artışlar sağlamıştır.2006
Özet (Çeviri)
The Hazard Analysis Critical Control Point (HACCP) system according to theCodex Alimentarius model and Standard of TS 13001 (Management of food safetybased on Hazard Analysis and Critical Control Points (HACCP) - Requirements for amanagement system for food producing organizations and their suppliers) was appliedon the processes of biscuit lines. HACCP is a system which helps to determine andanalyze of possible hazards at different production stages of food and determination ofthe activities to prevent these hazards and their effective applications into the practice.GMPs, GHPs and the Pre-requisite program (PRP) were made on biscit lines. HACCPTeam was assembled by the business operator. HACCP Team developed andimplemented the HACCP system on the processes of biscuit lines. HACCP teamidentified all potential (biological, chemical and physical) hazards that can have anadverse effect on the safety of biscuits. HACCP team conducted a risk assessment ofevery step in the process. Critical Control Points (CCPs) were identified and maintaineda monitoring system in the process.