Cruciferae familyasındaki bazı sebze fidelerine uygulanan donma sıcaklıklarının, fide büyümesi ve kalitesi üzerine etkisi
The effects of the temperatures of freeze practiced on some vegetable seedlings from cruciferae family on the growth and quality of seedling
  1. Tez No: 183313
  2. Yazar: GÜLÇİN AKSU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MURAT DEVECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Cruciferae, Donma Sıcaklığı, Fide Kalitesi, Cruciferae, Freze temperature, Quality of seedling
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu araştırma, Cruciferae familyasındaki bazı sebze fidelerine uygulanan donmasıcaklıklarının, fide büyümesi ve kalitesi üzerine etkilerini belirlemek amacıyla; 2006 yılında,Trakya Üniversitesi Tekirdağ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü'ndegerçekleştirilmiştir.Denemede faktör olarak; Cruciferae familyasına ait 7 türden (Beyaz Baş Lahana,Brokkoli, Brüksel Lahanası, Karnabahar, Alabaş, Şalgam ve Turp) birer çeşit ile donmasıcaklığına ait 3 uygulama (-4, -8 ve -12 ºC) ve kontrol uygulaması yer almıştır. Meydanagelebilecek morfolojik değişiklikleri belirlemek amacıyla ele aldığımız farklı türlere ait sebzefidelerinin; canlılık oranı, fide boyu, fide ağırlığı, gövde boyu, gövde çapı, kök uzunluğu, kökağırlığı, yaprak ağırlığı, yaprak alanı ve spesifik yaprak alanı ölçülmüştür.Denemede kullanılan türler donma sıcaklıklarındaki canlılık oranı yönündensıraladığında sıralamanın turp, şalgam, karnabahar, alabaş, brokoli, Brüksel lahanası ve beyazbaş lahana şeklinde oluştuğu tespit edilmiştir. En yüksek canlılık oranına sahip olan turp; fideağırlığı, gövde boyu ve gövde çapı kriterleri bakımından da en üst sırada olduğu saptanmıştır.Türler üzerinde don sıcaklıklarının uygulanmasında en düşük canlılık oranını beyaz başlahana vermiştir. Uygulanan don sıcaklıkları bakımından -4ºC de denemeye alınan tümtürler % 50'nin üzerinde canlılık oranı verirken -8 ºC ve -12 ºC'lik don uygulamalarındacanlılık oranları %50'nin çok altına düşmüştür.
Özet (Çeviri)
This research has been carried out at Trakya University Tekirdağ Faculty ofagriculture at Department of Horticulture in 2006, fort he purpose of determining the effectsof the temperatures of freze practiced on some vegetable seedlings from Cruciferae family onthe growth and quality of seedling.As a factor; one each from 7 types from Cruciferae family (white head cabbage,broccoli, Brussels sprouts, cauliflower, kohlrabi, turnip and radish), 3 practices to frezetemperatures (- 4, -8 and -12ºC) and control practice have taken place on the test. For thepurpose of determining the possible morphologic changes; the rate of liveliness, length ofseedling, weight of seedling, length of stem, diameter of stem, length of root, weight of root,weight of leaf, space of leaf and specific space of leaf of the different types of vegetableseedlings that we investigate were all measured.When the types used on test are listed according to the rate of liveliness on frezetemperature; the ranking has determined as radish, turnip, cauliflower, kohlrabi, broccoli,Brussels sprouts and white head cabbage. The radish which has the highest rate of liveliness isalso at the top of list on criteria of weight of seedling, length of stem and diameter of stem. Onpractice of temperatures of freze, the lowest rate of liveliness belongs to white head cabbage.When all types give rate of liveliness above 50% on test of-4ºC; at practices of freze at -8ºC and -12ºC levels, the of liveliness is much below 50%.