Emprenye edilmiş lamine ağaç malzemelerin (LVL) deniz ortamında bazı teknolojik özelliklerinin değişimi
Change of some technologicial characteristics of impregnated laminated veneer lumbers (LVL) in sea
  1. Tez No: 183364
  2. Yazar: ŞEREF KURT
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SELMAN KARAYILMAZLAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Laminated Veneer Lumber, Marine Fungus, Impregnation, Adhesives, Physicaland Mechanic Properties, IR Spectrum
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 375
Özet
Ağaçtan elde edilen kompozit ürünlerin kullanımı her geçen gün artış göstermektedir. Bukompozit ürünlerden biride lamine ağaç malzemelerdir(LVL). Ülkemizde de lamine ağaçmalzemelerin kullanımında belirli alanlarda bir artış görülmektedir. Lamine ağaçmalzemeler ile istenilen eğimde ve şekilde malzemeler üretilebilmektedir.Bu çalışmanın başlıca amacı, emprenye edilmiş ve farklı tutkallar kullanılarak yapıştırılmışlamine ağaç malzemelerin dayanım özelliklerinin belirlenmesidir. Bu amaçla, odunmateryali olarak, sarıçam(Pinus sylvestris) ve kestane(Castanea sativa Mill) odunlarıemprenye maddesi olarak, protim-parafin karışımı, tanalith-c (CCA) ve kreozot, tutkalolarak, suya karşı dayanıklı olan, PVAc-D4, fenol formaldehit ve D-VTKA tutkallarıkullanılmıştır.Deney örnekleri, 3 ay, 6 ay, 9 ay ve 12 ay süre ile Bartın ili Amasra bölgesinde denizdebekletilmişlerdir. Denizden alınan örneklerin yoğunlukları, denizde 3 ay, 6 ay, 9 ay ve 12iiiÖZET (devam ediyor)ay bekletildikten sonra alınan örneklerin eğilme, liflere paralel basınç, dinamik eğilmedirenci, yapışma ve makaslama dirençleri, eğilmede elastikiyet modülleri ve IR(FourierTransform Infrared Spectroscopy) spektrumları belirlenmiştir.Deniz denemelerinde çıkan sonuçlara göre, kontrol grubu sarıçam odunlarının genel olarakmukavemet değerleri kestane odunundan yüksek olmasına karşın, denizde bekletildiktensonra alınan örneklerin mukavemet özelliklerinde bu durum değişmektedir. Kontrol grubudaha düşük değer veren kestane odunlarının denizde bekletilme ile mukavemetdeğerlerindeki düşüş miktarı sarıçam odunununkinden daha düşük bulunmaktadır. Budurum kestane odununun deniz zararlılarına karşı daha dayanıklı olduğunu göstermektedir.Lamine elde etmede kullanılan tutkal türü olarak, öncelikle fenol formaldehit tutkalı vedaha sonra D-VTKA tutkalı tercih edilebilir. Fenol formaldehit tutkalının yapışma direncideğerleri kontrol örneklerinde diğer tutkal türlerine göre daha düşük olmasına karşındenizde bekletilme süresi arttıkça fenol formaldehit tutkalının yapışma direncindeki düşüşmiktarı diğer tutkallardan daha az bulunmaktadır. Uzun süreli su ile temas halinde olacaklamine ağaç malzemelerin birleştirilmelerinde fenol formaldehit tutkalı önerilebilir.Özellikle ahşaptan üretilen yat ve diğer deniz taşıtları için ihtiyaç duyulan eğimli ağaçmalzemelerin tükenebileceği varsayılarak alternatif ürün olarak, tanalith-c ile emprenyeedilmiş D-VTKA veya Fenol formaldehit tutkalı kullanılarak yapıştırılmış kestaneağacından üretilen lamine ağaç malzemeler tercih edilebilir.Anahtar Kelimeler : Lamine Ağaç Malzeme, Deniz Zararlıları, Emprenye, Tutkallar,Fiziksel ve Mekanik Özellikler, IR SpektrumlarıBilim Kodu : 502.09.01iv
Özet (Çeviri)
The use of composite products gained from wood increase day by day. One of thesecomposite products is laminated veneer lumbers(LVL). In our country, an increase in the useof laminated veneer lumbers in specific fields is seen. With the use of laminated veneerlumbers, products in desired curve and shape can be produced.Main purpose of this research is to determine the resistance characteristics of laminatedveneer lumbers bonded using impregnated and different adhesives. For this purpose, scotchpine (Pinus sylvestris) and chestnut (Castanea sativa Mill), as wood material; mixture ofprotim-paraffin, tanalith-c and creosote, as impregnation material; PVAc-D4, phenolformaldehyde and D-VTKA, resistant to water, as adhesives, were used.Experiment samples were exposed to water in Amasra district of Bartın for 3 months, 6months, 9 months and 12 months. After the samples were exposed to water for 3 months, 6vABSTRACT(continued)months, 9 months and 12 months, their density, bending strength, compression strengthparallel to grain, impact bending, bonding and shear strengths, modulus of elasticity inbending and IR (Fourier Transform Infrared Spectroscopy) spectrums were determined.According to the results gained from the experiments in the sea, although strength values ofcontrol group scotch pine woods are generally higher than that of chestnut wood, strengthvalues of samples taken after being exposed to water change. Although control group chestnutwoods give lower value, the amount of decrease in their strength value, after being exposed towater, is lower than that of scotch pine wood. This shows that chestnut wood is more resistantagainst marine fungus.As the adhesive type used in producing LVL, firstly, PF adhesive and secondly, D-VTKAadhesive can be preferred. Although bonding strength values of PF adhesive in controlsamples are lower compared to other adhesive types, the more they are exposed to water, theless the amount of decrease in PF adhesive bonding strength compared to other adhesives is.In bonding LVL that are going to be exposed to water for a long period of time, PF adhesivecan be suggested.Especially, considering that curved wood material needed for yacht and other sea vehiclesproduced from wood may be extinct, laminated wood materials produced from chestnut tree,impregnated with tanalith-c, adhered using D-VTKA or PF adhesive can be preferred as analternative product.