Çamlıyayla (Tarsus Kuzeyi) güney kesiminin jeolojisi
Geology of southern Çamlıyayla (Nort of Tarsus)
- Tez No: 183740
- Danışmanlar: PROF. DR. CAVİT DEMİRKOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Stratigrafi, Tersiyer, Çamlıyayla, AtdağıI, Stratigraphy, Tertiary, Çamlıyayla, Atdağı
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZYÜKSEK L SANS TEZÇAMLIYAYLA (TARSUS KUZEY ) GÜNEY KES M N N JEOLOJ SMEHMET GÖKÇUKUROVA ÜN VERS TESFEN B L MLER ENST TÜSÜJEOLOJ MÜHEND SL Ğ ANA B L M DALIDANIŞMAN: Prof. Dr. Cavit DEM RKOLYıl : 2006 Sayfa:52Jüri: Prof. Dr. Cavit DEM RKOLProf. Dr. U.Can ÜNLÜGENÇDoç. Dr. Erol ÖZERBu çalışmada çel ili, Tarsus ilçesi kuzeyinde ve Kozan N33 d2 ve d3paftaları içerisinde bulunan, Çamlıyayla ve Atdağı yerleşim alanlarının içerisinde yeraldığı yaklaşık 72 km2 lik alanda yüzeylenen kayaçların tektoniği incelenerek,belirtilen alanın 1/25.000 ölçekli jeoloji haritası yapılmıştır.Yapılan incelemeler sonucunda; çalışma alanında 7 adet kaya stratigrafibirimi ayırtlanarak haritalanmıştır. Bu birimler sırasıyla, bölgede temeli oluşturan sığdenizel ve platform tipi karbonatlardan oluşan, Üst Triyas-Kretase yaşlı Demirkazık;Üst Kretase yaşlı Mersin ofiyolit melanjı; sığ denizel nitelikli Paleosen-Eosen yaşlıtabanda çakıltaşlarıyla başlayıp çakıllı kumtaşları ve en üstte kireçtaşları bulunanKaleboynu; karasal nitelikli, Oligosen-Alt Miyosen yaşlı Gildirli; resif gerisifasiyesindeki Alt-Orta Miyosen yaşlı Kaplankaya formasyonu ve resifal nitelikliBurdigaliyen-Langiyen yaşlı Karaisalı kireçtaşıdır. nceleme alanındaki en genççökelimi ise Kuvaterner yaşlı alüvyonlar temsil etmekte olup, diğer tüm birimleriaçısal uyumsuzlukla üzerlemektedir. Üst Triyas-Jura-Kretase yaşlı olan ve bölgedetemeli oluşturan Demirkazık formasyonunun üzerine Üst Kretase yaşlı Mersinofiyolit melanjı uyumsuzlukla gelmektedir. Bu iki birimin üzerine Paleosen-Eosenyaşlı Kaleboynu formasyonu açısal uyumsuz olarak bulunmaktadır. Gildirli,Kaplankaya ve Karaisalı formasyonlarından oluşan istifin inceleme alanında bubirimin üstüne açısal uyumsuzlukla geldiği ve inceleme alanında en genç çökelimitemsil eden Kuvaterner yaşlı alüvyonların ise üzerine geldikleri tüm birimleri açısaluyumsuzlukla örttüğü belirlenmiştir. Kaplankaya formasyonu, Gildirli formasyonuüzerine uyumlu olarak gelmekte, Karaisalı formasyonu ile yanal ve düşey yöndegeçiş göstermektedir.Çalışma alanının tektonik konumu kapsamında, bölgede genel olarak EcemişFay sisteminde yer alan 5 adet fay tespit edilerek haritalanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISGEOLOGY OF SOUTHERN ÇAMLIYAYLA (NORTH OF TARSUS)MEHMET GÖKDEPARTMENT OF GEOLOGYINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisior: Prof. Dr. Cavit DEM RKOLYear: 2006 Pages: 52Jury: Prof. Dr. Cavit DEM RKOLProf. Dr. U.Can ÜNLÜGENÇAssoc. Prof. Erol ÖZERIn this study, 1/25.000 scale geological mapping have baen completed at Çamlıyaylaand Atdağı regions to the North of the Tarsus ( çel) which covers an area of approximately 72square km within the Kozan N33 d2-d3 topographical sheets.Seven stratigraphical units have been distinguished and mapped in this study result.These units, from bottom to the top, are Upper Triassic-Cretaceous age Demirkazıkformation; which was form the base of all unit and mainly comprises shallow marine andplatform carbonates, Upper Cretaceous age Mersin ophiolithes melange; Palecene- Eoceneage Kaleboynu formation which was comprises shallow marine units, from botlom to the tog,conglomera sundy conglomera and limestone; Oligocene-Lower Miocene Gildirli formationwitch have terrestrial origin, Lower-Middle Miocene Kaplankaya formation which ischaracterized by back reef sediments and finally Burdigaliyen-Langhian aged Karaisalılimestone characterized by reef limestone. The youngest sediments of the study area isQuaternary alluviums. Tertiary sediments, including conglomerate-standstone-limestone,Gildirli, Kaplankayaformation and Karaisalı limestone cover the upper Cretaceous rock unitswith angular uncorformity and the youngest sediments Quaternary alluviums overile all unitswith ungular uncorformity. While the Kaplankaya formation has transitional contact withKaraisalı limestone, it conformably rests on the Gildirli formation.In tectonic location of studying area, five faults have been distinguished and mappedin this area.