AA 5754-H22 alüminyum alaşımının sürtünme karıştırma kaynağında işlem parametrelerinin mikroyapı ve mekanik özelliklere etkileri
The effect of process parameters on the microstructure and mechanical properties in friction stir welding of AA 5754-h22 aluminium alloy
  1. Tez No: 183907
  2. Yazar: SEZAİ DOĞAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NEDRET AYDINBEYLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sürtünme karıştırma kaynağı, mekanik özellikler, alüminyum alaşımlarının kaynağı, Friction stir welding, mechanical properties, welding of aluminiumalloys
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
AA 5754-H22 ALÜMİNYUM ALAŞIMININ SÜRTÜNME KARIŞTIRMAKAYNAĞINDA İŞLEM PARAMETRELERİNİN MİKROYAPI ve MEKANİKÖZELLİKLERE ETKİLERİSEZAİ DOĞANÖZETBu çalışmada sürtünme karıştırma kaynağı yöntemiyle birleştirilen AA5754alüminyum levhaların kaynak bölgelerinin değişen parametrelerle mikroyapı vemekanik özellikleri incelenmiştir. Sürtünen eleman ile birleştirme kaynak yöntemiteknolojiyle beraber gelişimi sürekli devam eden ve kaynak dünyası içinde son 15 yıldırkullanılan bir katı faz kaynak yöntemidir. Birçok yönden sağladığı üstünlükler ileözellikle günümüzde alüminyum ve alüminyum alaşımları için yaygın bir biçimdekullanılmaktadır. Kaynak işlemi sırasında karıştırıcı ucun devir hızı ve kaynağınilerleme hızı değişken parametreler olarak seçilmiştir. Karıştırıcı ucun devir hızısabitken kaynak ilerleme hızı üç farklı değerde seçilmiş ve kaynak ilerleme hızısabitken de karıştırıcı uç devir hızı değiştirilmiştir. Kaynaklı birleştirmelerdemetalografik ve mekanik testler yapılarak kaynak ilerleme ve karıştırıcı uç devirhızındaki değişimin, birleşme bölgesinin metalurjik ve mekanik özellikleri üzerindekietkileri araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF PROCESS PARAMETERS ON THEMICROSTRUCTURE AND MECHANICAL PROPERTIES IN FRICTION STIRWELDING OF AA5754-H22 ALUMINIUM ALLOYSEZAİ DOĞANSUMMARYIn this study, the microstructure and mechanical properties of welding zones ofAA5754 aluminum sheets welded by friction stir welding method have been examinedwith variable parameters. Friction stir welding is a solid state welding process whichhas been invented in the last 15 years and its improvement is still going on togetherdeveloped technology. Nowadays, it has found large application areas in welding ofaluminium and aluminium alloys because it provides a lot of advantages for sound andfast welding of these alloys during the welding process, welding proceeding speed androtational speed of the mixer tip are chosen as the variable parameters. Three differentwelding speed is considered at constant rotational speed of the mixer tip. Then therotational speed of the mixer tip is changed while the proceeding speed of welding isconstant. The effects of the changes in proceeding speed of welding and rotationalspeed of the mixer tip on the metallurgical and mechanical properties of the weldedzones are investigated by means of performing metallographic and mechanical tests onthe welded zones of the samples.