Pirinç levhaların sürtünme karıştırma kaynağı yöntemiyle alın kaynağı ve mekanik özelliklerin incelenmesi
Butt welding of brass plates with friction stir welding and mechanical properties of the joints
- Tez No: 183924
- Danışmanlar: PROF.DR. GÜREL ÇAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Pirinç malzeme, alın kaynağı, sürtünme karıştırma kaynağı, kaynak performansı, Brass materials, butt welding, friction stir welding, welding performance
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZETP R NÇ LEVHALARIN SÜRTÜNME KARIŞTIRMA KAYNAĞIYÖNTEM YLE ALIN KAYNAĞI VE MEKAN K ÖZELL KLER NNCELENMESBu çalışmada, sürtünme karıştırma kaynağının %90Cu-%10Zn ve %70Cu-30Znpirinçlere uygulanabilirliği araştırılmış ve sabit devir hızında farklı ilerleme hızlarınınkaynak performansına etkisi incelenmiştir. Yüksek ergime derecesine sahip pirinçlevhaların kaynağında 1.2365 malzeme numaralı X32CrMo3 3 sıcak iş çeliğinden imaledilmiş batıcı uç kullanılmıştır. Kaynak kalitesi, içyapı incelemesi, mikrosertlikölçümleri ve çekme deneyi yapmak suretiyle belirlenmiştir. Kaynak ilerleme hızınabağlı olarak kaynak bölgesinde mikroyapıdaki değişimler incelenmiş ve bu değişimlerinkaynak performansını nasıl etkilediği araştırılmıştır. Her iki pirinç levhanın sürtünmekarıştırma kaynağında da bu çalışmada kullanılan farklı ilerleme hızları ile elde edilenbirleştirmelerden en iyi kaynak performansları 210 mm/dak ilerleme hızında eldeedilmiştir.Tüm levhaların sürtünme karıştırma kaynağı işlemi dik freze tezgahı kullanılarakyapılmıştır. Bu çalışmada kullanılan kaynak sistemi geliştirilmeye ve otomasyona çokuygundur. Elde edilen sonuçlar, pirinç levhaların uygun malzemeden imal edilmiş batıcıuç kullanılarak sürtünme karıştırma kaynağı ile alın kaynağı yapılabildiğinigöstermiştir. Elde edilen kaynak kaliteleri kaynak parametreleri optimize edilerek dahada geliştirilebilir.2006, 55 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTBUTT WELDING OF BRASS PLATES WITH FRICTION STIR WELDINGAND MECHANICAL PROPERTIES OF THE JOINTSIn this study, the applicability of friction stir welding to brasses, namely 90%Cu-10%Zn and 70%Cu-30%Zn alloys, has been investigated. A welding tool made of hotworking steel X32CrMo3 3 (material number being 1.2364) was employed in thewelding of brass plates. The joint performance was determined by conducting opticalmicroscopy, microhardness mesurements and mechanical testing (e.g. tensile and bendtests). The effect of welding speed at a given rotational speed of the stirring pin (i.e.2000 rpm) was also determined for both alloys. The highest joint performances wereobtained at a welding speed of 210 mm/min for both alloys at the rotational speed of2000 rpm used in this study.Friction stir welding of these plates was conducted using a vertical-spindle typemilling machine. The welding system used in this study can be developed further and isvery convenient for automation. The findings of the present work indicate that using thepresent welding system both plates were successfully friction stir welded in the buttingconfiguration provided that a suitable stirring tool was employed. The joint qualityobtained in this study will further be improved by optimizing welding parameters.2006, 55 pages