معايير اختيار النصوص األدبية في تعليم القراءة للمستوى المتقدم األعلى وفقًا لإلطار المرجعي األوروبي المشترك للغات CEFR
Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programına (CEFR) göre ileri seviye okuma öğretiminde edebi metinleri seçme kriterleri
  1. Tez No: 945001
  2. Yazar: BANAN ALAASHOUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYSEL ERGÜL KESKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eğitim ve Öğretim, Eastern Linguistics and Literature, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Metin Seçme Kriterleri, Edebî Metin, İleri Seviye, Okuma Becerisi, Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programı (CEFR), Text selection criteria, literary texts, advanced higher level, reading skill, Common European Framework of Reference for Languages (CEFR)
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arap Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
AVRUPA DİLLERİ ORTAK ÇERÇEVE PROGRAMINA (CEFR) GÖRE İLERİ SEVİYE OKUMA ÖĞRETİMİNDE EDEBİ METİNLERİ SEÇME KRİTERLERİ ÖZET Metinler gerek eğitim sistemlerinde gerekse öğretme ve öğrenme süreçlerinde önemli bir yere sahiptir. Çağdaş modernizm, rastgelelikten kaçınmak için her şeyi belirli kriterlerle tanımlanan açık bir çerçeveye oturtmuştur. Böylece edebî metinler de dahil olmak üzere genel olarak eğitsel metinler seçilirken standart kriterlere dayanmaktadır. Bu metinlerin seçiminde; yabancı dil eğitimi sürecindeki gelişmelere uygunluğu, eğitim materyalinin nasıl sunulacağı, bu materyallerinin özellikle temel bir alıcı beceri olarak okuma becerilerinde öğrencilerin ihtiyaçlarını nasıl karşılayacağı ve aynı zamanda materyalin özellikleri ile ayırt edici nitelikleri de göz önünde bulundurulmalıdır. Bu çalışmada dil becerilerine, özellikle okuma becerisine ilişkin standart boyutlar ve bilimsel araştırmaların belirlenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca, edebî metinler ve Avrupa Dilleri Referans Çerçevesi incelenerek, bu çıkarılan ölçütler ışığında eğitim materyalleri tasarımcılarının ve öğretmenlerin ileri düzey edebî metinleri seçmelerine olanak sağlayacak ölçütlere ulaşmada faydalı olacak sonuçlara ulaşılması amaçlanmıştır.“Ana Dili Arapça Olmayan İleri Seviye Öğrencileri için Okuma Öğretimi”başlıklı ilk bölümde okuma kavramı ve becerileri üzerine analitik bir inceleme sunulmuştur. Bu bağlamda, okumanın doğası, okuduğunu anlama kriterleri ile konunun ve ileri seviyedeki (C2) öğrencilerin özelliklerini dikkate alan okuduğunu anlama yöntemleri açıklanmıştır. Ayrıca okuma; sözlü ve yazılı anlatım, diyaloglar, fikir alışverişi ve varsayım öne sürme gibi temel becerilere dayanan zihinsel etkileşimli bir beceri olarak tanımlanmıştır. Artık okuma öğretiminin odağı yalnızca dilbilgisi dersleriyle sınırlı kalmayıp öğretim alanları genişleyerek, önce dilsel iletişime ardından öğretmen, öğrenci ve öğretim materyalinin rolleri arasındaki işlevsel iletişime önem veren eğitim sistemlerini kapsamaktadır. Okuma, iletişimsel yeterliliği kazandırmayı amaçlar ve etkili öğretim bu yeterliliği oluşturmanın temeli olarak kabul edilir. Dilsel iletişim, eğitim hedeflerinde bir denge kurulmasını, öğrencilerin güçlü ve zayıf yönlerinin farkında olunmasını ve onların ihtiyaçlarını karşılamak için müfredat ve öğretim yöntemleri arasında uygun önlemlerin alınmasını gerektirir. İkinci bölüm ise“Edebî Zevkin Dil Eğitimindeki Etkisi”başlığını taşımaktadır. Bu bölümde eğitim içeriğine, dilbilgisi ve anlamsal özelliklerine ve bunun yanı sıra edebî bilgilerin tarih boyunca kazandığı özgün niteliklerine değinilmiştir. Üçüncü bölüm,“Arapça Eğitimi için Edebî Metin Seçiminde Kriterlerin Önemi”başlığını taşımaktadır. Bu bölümde standart çerçeveler ele alınmış; müfredat hazırlama, eğitim materyallerinin içeriği ve edebî metinlerin kelime dağarcığı, söz öbekleri, alıştırmalar ve kültürel içerik açısından kriterlerinin dayandığı yapısal bütünlüğü açıklanmıştır.“İleri Seviye CEFR Ölçütlerine Göre Edebî Metinlerin Analizi ve Okuma Kriterlerinin Uygulanması”başlığını taşıyan dördüncü bölümde, ileri seviyenin ve bu seviyede edinilen edebî bilginin tanımı yapılmış; dil, üslup ve metin yapısı açısından edebî metinlerin içeriğine yönelik kriterler ele alınmış ve bu kriterler okuma becerisinin geliştirilmesi için edebî metinlerin seçiminde, öğretmenle metin ve öğretmenle öğrenci arasındaki ilişkiyi güçlendiren etkili bir araç olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
CRITERIA FOR SELECTING LITERARY TEXTS IN THE TEACHING OF READING AT THE ADVANCED LEVEL ACCORDING TO THE COMMON EUROPEAN FRAMEWORK OF REFERENCE FOR LANGUAGES (CEFR) ABSTRACT Texts hold an important place both in educational systems and in the teaching and learning processes. Contemporary modernism has established a clear framework defined by specific criteria to avoid randomness. Accordingly, educational texts in general, including literary texts, are selected based on standard criteria. In selecting these texts, factors such as their suitability to developments in foreign language education, how the educational material will be presented, how these materials meet students' needs, especially in reading skills, as a fundamental receptive skill-and the characteristics and distinctive features of the material itself must be taken into consideration. This study aims to determine the standard dimensions and review scientific research related to language skills, particularly reading skills. Additionally, by examining literary texts and the Common European Framework of Reference for Languages, the study seeks to reach results that will be useful in establishing criteria enabling educational material designers and teachers to select advanced-level literary texts in light of these derived criteria. The first section, titled“Teaching Reading to Advanced Learners Whose Native Language Is Not Arabic,”presents an analytical examination of the concept and skills of reading. In this context, the nature of reading, criteria for reading comprehension, and comprehension methods that consider the subject matter and the characteristics of advanced-level (C2) learners are explained. Furthermore, reading is defined as an interactive cognitive skill based on fundamental abilities such as oral and written expression, dialogues, exchanging ideas, and hypothesizing. Reading instruction has expanded beyond focusing solely on grammar lessons to encompass educational systems that prioritize linguistic communication and, subsequently, functional communication among the roles of teacher, learner, and educational materials. Reading aims to develop communicative competence, and effective teaching is regarded as the foundation for building this competence. Linguistic communication requires balancing educational objectives, awareness of learners' strengths and weaknesses, and implementing appropriate measures in curricula and teaching methods to meet learners' needs. The second section, titled“The Impact of Literary Appreciation on Language Teaching,”discusses educational content, its grammatical and semantic features, and the unique qualities literary knowledge has acquired throughout history. The third section,“The Importance of Criteria in Selecting Literary Texts for Arabic Language Education,”addresses standard frameworks and explains the structural coherence underlying curriculum development, educational material content, and literary text criteria concerning vocabulary, phrases, exercises, and cultural content. The fourth section, titled“Analysis of Literary Texts According to CEFR Advanced-Level Criteria and Application of Reading Standards,”defines the advanced level and the literary knowledge acquired at this stage. It examines criteria related to the language, style, and structure of literary texts and evaluates these criteria as an effective tool that strengthens the relationship between teacher and text, and between teacher and learner, in selecting literary texts to develop reading skills.