Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus ve Streptococcus thermophilus suşlarının melas, peynir altı suyu ve pancar suyunda ekzopolisakkarit (eps) ve laktik asit üretimlerinin belirlenmesi
Detarmination of exopolisaccharide (eps) and lactic acid production in molasses, whey and beet juice by Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus and Streptococcus thermophilus strains
- Tez No: 184638
- Danışmanlar: PROF.DR. YAVUZ BEYATLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Lactobacillus ssp.delbrueckii bulgaricus, Laktik Asit, Streptococcus thermophilus, Ekzopolisakkarit (EPS), Melas, Peyniraltı suyu, Pancar suyu
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus ve Streptococcusthermophilus SUŞLARININ MELAS, PEYNİR ALTI SUYU VE PANCARSUYUNDA EKZOPOLİSAKKARİT (EPS) VE LAKTİK ASİTÜRETİMLERİNİN BELİRLENMESİ(Yüksek Lisans Tezi)Neslihan YENİELGAZİ ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜEylül 2006ÖZETBu çalışmada 3 adet ve 2 adetStreptococcus thermophilusLactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus suşlarının %1-5 melas,katkısız ve katkılı peyniraltı suyu ve %1-5 pancar suyu gibi ucuz atıkmaddelerde EPS ve laktik asit üretimlerinin belirlenmesi hedeflenmiştir.Spektrofotometrik yöntem kullanılarak suşların EPS üretimleri tespitedilmiştir. suşlarının belirtilen ortamlarda EPSS. thermophilusüretimleri sırasıyla, 65-276 mg/L, 58-122 mg/L, 62-172 mg/L ve 11-160mg/L arasında bulunmuştur. Lb. delbrueckii ssp. bulgaricus suşlarınınbu ortamlarda EPS üretimleri sırasıyla, 109-290 mg/L, 97-151mg/L, 152-232mg/L ve 12-260mg/L arasında bulunmuştur. S.thermophilussuşlarının bu ortamlarda laktik asit üretimleri spektrofotometrik olarakölçülmüş ve sırasıyla 4,6-8,8 mg/mL, 5,1-7,9 mg/mL, 5,7-9,6 mg/mL ve0,7-6,0 mg/mL arasında bulunmuştur. Lb. delbrueckii ssp. bulgaricussuşlarının bu ortamlarda laktik asit üretimleri sırasıyla, 5,5-10,1 mg/mL,9,7-15,0 mg/mL, 13,7-15,4 mg/mL ve 0,7-10,4 mg/mL arasındabulunmuştur. Araştırmada melas konsantrasyonun artışına bağlı olaraktüm suşlarda EPS üretimi artarken, laktik asit üretimlerinin azaldığıgözlenmiştir. Çalışmada, peynir altı suyuna katkı maddeler ilaveedildiğinde normal peyniraltı suyuna göre tüm suşların EPS ve laktikasit üretimlerinin arttığı gözlenmiştir. Araştırmada pancar suyukonsantrasyon artışına bağlı olarak tüm suşlarda EPS üretimi artarken,laktik asit üretimlerinin pancar suyu konsantrasyonununa bağlıolmadığı gözlenmiştir.Bilim Kodu :203-1.023
Özet (Çeviri)
DETARMINATION OF EXOPOLISACCHARIDE (EPS) AND LACTIC ACIDPRODUCTION in MOLASSES, WHEY AND BEET JUICE BYLactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus AND Streptococcusthermophilus STRAINS(M. Sc. Thesis)Neslihan YENIELGAZI UNIVERSITYINSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGYSeptember 2006ABSTRACTIn this research, it has been targeted to determine the production ofexopolysaccharide (EPS) and lactic acid in 1-5% molassesconcentration, whey, whey was supplemented with different subtancesand 1-5% beet juice by 3 strains of S. thermophilus and 2 of Lb.delbrueckii ssp. bulgaricus strains. Spectrophotometric method wereused to determine the EPS production by the strains. The amount ofEPS produced by S. thermophilus in these mediums were found to bebetwen 65-276 mg/L, 58-122 mg/L, 62-172 mg/L and 11-160 mg/L,respectively. İn the same mediums Lb. delbrueckii ssp. bulgaricusstrains produced EPS ranged betwen 109-290 mg/L, 97-151 mg/L, 152-232 mg/L and 12-260mg/L, respectively. Spectrophotometric methodwere used to determine the amout of lactic acid produced by thestrains. Lactic acid produced by S. thermophilus strains in themediums were found to be betwen 4,6-8,8 mg/mL, 5,1-7,9 mg/mL, 5,7-9,6mg/mL and 0,7-6,0 mg/mL, respectively. The amount of lactic acidproduced by Lb. delbrueckii ssp. bulgaricus strains in the mediumsmentioned were ranged between 5,5-10,1 mg/mL, 9,7-15,0 mg/mL, 13,7-15,4 mg/mL and 0,7-10,4 mg/mL respectively. It was observed that EPSproduction by these strains increased by the increasing the molassesconcentration, while lactic acid production were decreased. It was alsodetermined that whey samples supplemented with different subtances,EPS and lactic acid production by the strains were increased ascomparing with control mediums. While The EPS production by thestrains increased by the increasing beet juice concentration. From theresults the increasing of beet juice concentration were not effected onLactic acid productivity of the cultures.Science code :203-1.023Keywords :Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus,Streptococcus thermophilus, Lactic Acid,Exopolisaccharide (EPS), Molasses, Whey,Beet JuicePage Number :79Advisor :Prof.Dr.Yavuz BEYATLI