Lakkazın poliakrilamit ve poliakrilamit-k-karragenan jellerine immobilizasyonu
Immobilization of laccase in polyacrylamide and polyacrylamide-k-carragennan jels
- Tez No: 184742
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HAYDAR ALTINOK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Hapsetme, enzim immobilizasyonu, poliakrilamit, karragenan, lakkazii, Entrapment, immobilization of enzyme, polyacrylamide, Carragennan, laccaseii
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZETLAKKAZIN POL AKR LAM TVE POL AKR LAM T - κ-KARRAGENANJELLER NE MMOB L ZASYONUGÖKGÖZ, MuratKırıkkale ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüKimya Anabilim Dalı, Yüksek Lisans TeziDanışman: Yrd. Doç. Dr. Haydar ALTINOKTemmuz 2006, 56 SayfaBu çalışmada, lakkaz enzimi (L), poliakrilamit (PAAm), poliakrilamit - κ-karragenan (PAAm-K1) ve poliakrilamit- κ-karragenan (PAAm-K2) jelleri içinehapsetme yoluyla immobilize edildi. Optimum pH Serbest lakkaz için 6,0, PAAm eimmobilize edilen lakkaz (PAAm-L) için 9,0, PAAm-K1 e immobilize edilen lakkaz(PAAm-KL1) için 8,5 ve PAAm-K2 ye immobilize edilen lakkaz (PAAm-KL2) için8,0 olarak bulundu. Optimum sıcaklık ise serbest L için 45 oC ve immobilize lakkaziçin de 60 oC olarak belirlendi. Serbest L 15 gün 4 oC da depolama sonunda,başlangıç aktivitesinin ancak % 35 ini korurken, 60 gün 4 oC da depolamada PAAm-L % 44 ünü, PAAm-KL1 % 63 ünü ve PAAm-KL2 nin ise % 68 ini koruduğugözlendi. mmobilize enzimler iki günde 35 kez tekrar kullanıldıklarında PAAm-Lbaşlangıç aktivitesinin % 28 ini, PAAm-KL1 % 45 ini ve (PAAm-KL2) ise % 58 inikorumaktadır. Serbest L, PAAm-L, PAAm-KL1 ve PAAm-KL2 için Km değerleriisırasıyla 6,90, 7,30, 7,38 ve 7,40 µM ve Vmak değerleri 2,7, 1,37, 1,68 ve 1,70µM.dak-1 olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTIMMOBILIZATION OF LACCASEIN POLYACRYLAMIDE ANDPOLYACRYLAMIDE - κ-KARRAGENNAN JELSGÖKGÖZ, MuratKırıkkale UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Chemistry, M.Sc ThesisSupervisor: Asst. Prof. Dr. Haydar ALTINOKJuly 2006, 56 pagesIn this study, laccase enzyme (L) was immobilized by method of entrapmentin polyacrylamide (PAAm), polyacrylamide - κ-Carragennan (PAAm-K1) andpolyacrylamide - κ-Carragennan (PAAm-K2) gels. Optimum pH was determined6,0 for free L, 9,0 for immobilized laccase in PAAm (PAAm-L), 8,5 for immobilizedlaccase in PAAm-K1 (PAAm-KL1) and for immobilized laccase in PAAm-K2(PAAm-KL2). Optimum temperature was determined 45 oC for free L and 60 oC forimmobilized laccases. Retained enzyme activities were found to be ca. 44 % forPAAm-L, 63 % for PAAm-KL1 and 68 % for PAAm-KL2 after storage for 60 daysat 4 oC. But the free enzyme activity was found 35 % after storage for 15 days at 4oC. PAAm-L, PAAm-KL1 and PAAm-KL2 were retained 28 %, 45 % and 58 % oftheir initial activities were used repeatedly 35 times in two days, respectively.Kinetic parameters were calculated as 6,90 µM, 7,30 µM, 7,38 µM and 7,40 µM foriKm and 2,7, 1,37, 1,68 and 1,70 µM.min-1 for Vmax for free L, PAAm-L, PAAm-KL1and PAAm-KL2, respectively.