Muğla yöresi çam ballarındaki eser element içeriğinin iki farklı spektroskopik yöntem ile analizi
The analysis of trace metal content in honeydew honey in Muğla region with two different spectroscopic metods
  1. Tez No: 184847
  2. Yazar: BERRİN TOSMUR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET BALCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Honeydew honey, heavy metal
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
VIIMUĞLA YÖRESİ ÇAM BALLARINDAKİ ESER ELEMENT İÇERİĞİNİN İKİFARKLI SPEKTROSKOPİK YÖNTEM İLE ANALİZİ(Yüksek Lisans Tezi)Berrin TOSMURMUĞLA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ2004ÖZETBu çalışmada Muğla ve yöresindeki çam ballarının ağır metal içerikleri iki farklıspektroskopik yöntem ile analiz edilmiştir. Ayrıca bal örneklerinin fizikokimyasalanalizleri de yapılmıştır.Çalışmada Muğla çevresindeki üç farklı bölgeden ve 10 farklı örneklemenoktasından nisan, temmuz ve ekim dönemlerinde toplanan örnekler analizedilmiştir.Toplanan 30 adet çam balı örneğinin Atomik Absorpsiyon Spektroskopisi veIndüktif Eşleşmiş Plazma Spektroskopisi ile analizleri yapılmış, bulunan sonuçlarkarşılaştırılmış ve değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular her iki yöntem içinortalama olarak şu şekildedir. Fe; 10.92 mg/kg, Cu; 2.46 mg/kg, Mn; 1.06 mg/kg,Zn; 0.95 mg/kg, Ni; 0.91 mg/kg, Pb; 0.25 mg/kg, Cd; 0.013 mg/kg dır.Bulunan bu değerlerin FAO ve WHO tarafından belirlenen aralıkların içerisindeolduğu saptanmıştır.Anahtar kelimeler : Çam balı, ağır metal, atomik absorpsiyon spektroskopisi indüktifçiftleşmiş plazma spektroskopisi.Sayfa adedi :122Tez yöneticisi : Prof. Dr. Ahmet BALCI
Özet (Çeviri)
VIIITHE ANALYSIS of TRACE METAL CONTENT in HONEYDEW HONEY inMUĞLA REGION with TWO DIFFERENT SPECTROSCOPIC METODS(M.Sc.Thesis)MUĞLA UNIVERSITYINSTITUTE of SCIENCE and TECHNOLOGY2004ABSTRACTIn this study the honeydew, that were supplied from Muğla region, were analyzedin terms of trace metal content by two different spectroscopic methods. In addition tothis, physicochemical analysis of the samples were also done.The samples that were collected in April, July and October from three differentregions and 10 different station point in Muğla were analyzed.Collected 30 honeydew samples were analyzed by Atomic AbsorptionSpectroscopy and Inductive Couple Plazma and their results were discussed andcompared. The results for the two analyzes were approximately as follows: Fe; 10.92mg/kg, Cu; 2.46 mg/kg, Mn; 1.06 mg/kg, Zn; 0.95 mg/kg, Ni; 0.91 mg/kg, Pb; 0.25mg/kg, Cd; 0.013 mg/kg.It is determined that, the values are in the interval which are assigned by FAOand WHO.