Sertleştirilmiş P20 çeliğinin kübik bor nitrür (CBN) kesici takımlarla yüksek hızlarda frezelenmesi
High speed milling of hardened P20 steel with cubic boron nitride (CBN) cutting tools
- Tez No: 185136
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NECİP CAMUŞCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: CBN, High Speed Machining, Wear, Surface Roughness, CuttingParameters
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
ÖZETSERTLEŞTİRİLMİŞ P20 ÇELİĞİNİN KÜBİK BOR NİTRÜR (CBN) KESİCİTAKIMLARLA YÜKSEK HIZLARDA FREZELENMESİATEŞ, SerkanKırıkkale ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüMakine Ana Bilim Dalı, Yüksek Lisans TeziDanışman: Yrd. Doç. Dr. Necip CAMUŞCUŞubat 2006, 128 SayfaBu tez çalışmasında 55 HRC sertliğe kadar sertleştirilmiş P20 (1.2738) kalıpçeliği; iki farklı cins CBN kesici takımla, değişik kesme parametreleri kullanılarakyüksek hızlarda işlenmiştir. Elde edilen takım aşınması ve yüzey pürüzlülüğüdeğerleri CBN kesici takımlar için karşılaştırılıp, her bir kesme parametresinin takımaşınması ve yüzey pürüzlülüğü üzerine etkisi araştırılmıştır.Deneylerde kullanılan CBN kesici takımların birincisi KD050'dir. KD050(CBN-DS), düşük CBN katkılı (hacimce ~ %50) ve seramik bağlayıcılıdır (TiC,hacimce ~ %50). İkincisi KD120 (CBN-YM), yüksek CBN katkılı (hacimce ~ %88)ve metalik bağlayıcılıdır (kobalt, hacimce ~ %12). Deneylerde kullanılan her iki cinskesici ucunda geometrileri aynıdır.Deneylerde takım aşınmasında en büyük etkiye sahip dört farklı kesmeparametresi kullanılmıştır. Bunlar kesme hızı (Vc), ilerleme (f), talaş derinliği (ap) vekesme genişliğidir (ar). Deneyler dört set halinde gerçekleştirilmiş ve her sette tek birkesme parametresi için üretici firmanın kataloğunda belirtilen aralıkta 3 farklı değeralınarak, bunların takım aşınmasına ve yüzey pürüzlülüğüne etkisi incelenmiştir.Deneylerde takım aşınmasının ölçülmesi için optik mikroskop, yüzeypürüzlülüğünün ölçülmesi için ise mekanik yüzey pürüzlülüğü ölçüm cihazıkullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTHIGH SPEED MILLING OF HARDENED P20 STEEL WITH CUBIC BORONNITRIDE (CBN) CUTTING TOOLSATEŞ, SerkanKırıkkale UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepermant of Mechanical. Eng., M.Sc. ThesisSupervisor: Assist. Prof. Dr. Necip CAMUŞCUFebruary, 2006, 128 pagesIn this work, mould steel P20 (1.2738) hardened to 55 HRC was milled at highcutting speeds employing different cutting parameters with two different types ofCBN tools. Tool wear and surface roughness results obtained for both types of toolswere compared and the effects of cutting parameters on tool wear and surfaceroughness were investigated.One of the CBN tools used in this work is KD050 (CBN-LC) which is a lowCBN content (50 volume %) tool with a ceramic binder (TiC, 50 volume %). Theother one is KD120 (CBN-HM), a high CBN content (88 volume %) tool with metalbinder (cobalt, 12 volume %).In the experiments four different cutting parameters, which have the highesteffects on tool wear, were used. These are cutting speed (Vc), feed rate (f), depth ofcut (ap) and width of cut (ar). Four sets of experiments were conducted, and at eachset three different values, of one cutting parameter within the interval recommendedby the tool manufacturer, were used, and their effects on tool wear and surfaceroughness were investigated.In the experiments, tool wear was measured by using on optical microscopeand the surface roughness was measured by using a mechanical surface roughnessmeasurement device.