Meslek liselerinde mekatronik eğitiminin uygulanma düzeylerinin araştırılması
High technical school of mechatronics education level in practical investigation
  1. Tez No: 185236
  2. Yazar: ZAFER ÇETİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SENAİ YALÇINKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Teknik Eğitim, Technical Education
  6. Anahtar Kelimeler: Mekatronik Eğitimi, Mekatronik, Mekatronik Mühendisliği, Temmuz, 2006 Zafer ÇETİNI, Mechatronics Education, Mechatronics, Mechatronics EngineeringJuly, 2006 Zafer ÇETİNII
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
ÖZETMESLEK LİSELERİNDE MEKATRONİK EĞİTİMİNİNUYGULANMA DÜZEYLERİNİN ARAŞTIRILMASIMekatronik, disiplinler arası bir mühendislik sürecidir. Mekatronik içerik olarakelektrik, elektronik, makine, bilgisayar ve kontrol mühendisliği alanlarınıkapsamaktadır. Gelişmiş ülkelerin sanayilerinin büyümelerinde ve teknolojide güçlüduruma gelmelerinde anahtar rolü mekatronik alanı oluşturmuştur. Her ülke imalatsanayinde uluslar arası alanda rekabet edebilmek için otomasyon sistemlerine ihtiyaçduymaktadır. Mekatronik eğitimi Türkiye'de yeni gelişmeye başlayan bir alandır. Buyüzden mekatronik eğitimi için; üniversite kurumları, M.E.B. ile endüstri arasındaişbirliği yapılarak eğitim programları hazırlanmalıdır. Mekatroniğin Türkiye'dekimesleki eğitim sistemine büyük bir yenilik getireceği beklenmektedir.Bu tezde özellikle, meslek liselerindeki mekatronik eğitim sürecinin nasılbaşladığını ve bugün itibariyle Türkiye'deki durumun nasıl olduğunu tespit etmeyiamaçladık. Bu anlamda 10 meslek lisesinde 337 öğrenci üzerinde mekatronik,elektronik, PLC, otomatik kumanda ile bilgisayar bölümlerinde anket çalışmasıyaptık. Anketi 2 bölüm olarak hazırladık. Birinci kısımda birbirinden bağımsız 7değişken kullandık. İkinci kısımda daha önceden alt başlıklarla belirlenen hedeflerinhangi ölçüde gerçekleştiğini tespit ettik. Bunun neticesinde elde ettiğimiz verilerdenoluşan sonuçlar SPSS programında analiz edilerek ülkemizde genelde endüstrimeslek lisesi eğitiminde ve özelde mekatronik eğitimde verilmesi gerekenler önerilerhalinde belirtilmiştir.Gelecekte bir ülkenin kalkınmışlığının, yeni teknolojik çalışmalarda mekatronikeğitimi alanında ne kadar ilerlemiş olacağı ile ölçüleceğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTHIGH TECHNICAL SCHOOL OF MECHATRONICSEDUCATION LEVEL IN PRACTICAL INVESTIGATIONMechatronics, is an interdisciplinary engineering process and mechatronicscomprise according to contents electrics, electronics, mechanic, computer andcontrol engineering. Mechatronics area to occur a key role, for the developedcountries industry grow up and technological coming strong position. Every countrynecessity automation systems for rivalry in the manufacture industry internationalposition. Mechatronics education is a new beginning develop area in Turkey.Therefore, education programmes have to ready for mechatronics education in thecooperation of state university, ministry between industry. It is expected that,mechatronics will bring a big new Turkish vocational education system.In this thesis, especially is today we are to aim high tecnical school, ofmechatronic educations proses how started and how conditions to prove at Turkey.This meaning, we made inquiry at 10 high technical school, 337 students abovemechatronics, electronics, PLC, automatic control and computer. We made thatquestionnaire two chapter and used to first chapter 7 independent variable. Secondchapter we decided at once target determination what measurement of actualize.This inquiry consequence, we are being to determine total data (Statistical Packagefor Social Sciens) programmes at results, and our country is general high technicalschool education and specially mechatronics education give together make topropose.In future, we are to think of a country develop in level, new technology studymechatronics education fields going to be successful in measurement.