Aromatik diamin ligandlarının komplekslerinin sentezi ve karakterizasyonu
Synthesis and characterization of complexes of aromatic diamino ligands
  1. Tez No: 185253
  2. Yazar: AHMET SELÇUK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MEMET ŞEKERCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Amin ve Geçiş Metal Kompleksleri, Podant, Polieterler, Amino and Complexes of Transition Metals, Podand, Polyethers
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
T.C.FIRAT ÜN VERS TESFEN B L MLER ENST TÜSÜÖZETYüksek Lisans TeziAROMAT K D AM N L GANDLARININKOMPLEKSLER N N SENTEZ ve KARAKTER ZASYONUAhmet SELÇUKFırat ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüKimya Anabilim Dalı2006, Sayfa: 45ÖZETBu çalışmada 1,2-bis(o-aminofenoksi)etan (L1) ve 1,2-bis(p-aminofenoksi)etan (L2) ligandlarıtek basamakta hazırlandılar. Bu reaksiyonlarda Pd/C katalizör olarak kullanıldı. 1,2-bis(o-nitrofenoksi)etan'dan 1,2-bis(o-aminofenoksi)etan ligandı (L1) ve 1,2-bis(p-nitrofenoksi) etan'dan 1,2-bis(p-aminofenoksi)etan ligandı (L2) sentezlendi. Bu ligandların kompleksleri Co(CH3COO)2.4H2O,Ni(CH3COO)2.4H2O, Cu(CH3COO)2.H2O ile hazırlandı. 1,2-bis(o-aminofenoksi) etan ligandının (L1)[Co2(L1)(CH3COO)4].8H2O, [Ni2(L1)(CH3COO)3(H2O)].8H2Ometal komplekslerinin ve[Cu(L1)(H2O)2] yapılarında; 1,2-bis(p-aminofenoksi)etan ligandının (L2) metal komplekslerinin[Co2(L2)(CH3COO)3(H2O)].15H2O, [Ni2(L2)(CH3COO)3(H2O)]. [Cu(L2)(H2O)2].2H2O3H2O veyapılarında oldukları tespit edilmiştir Ligandların ve komplekslerin yapıları IR, Elementel Analiz,Magnetik Süsseptibilite, UV-VIS, 1H-NMR spektroskopisi ile belirlendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisSYNTHESIS AND CHARACTERIZATION OFCOMPLEXES OF AROMATIC DIAMINO LIGANDSAhmet SELÇUKFırat UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Chemistry2006, Page : 451,2-bis(o-aminophenoxy)ethane (L1) and 1,2-bis(p-aminophenoxy)ethane (L2)In this workwere prepared in a one stage process. In this reaction, Pd/C was used as catalyst.1,2-bis(o-aminophenoxy)ethane (L1) was synthesed from 1,2-bis(o-nitrophenoxy)ethane and 1,2-bis(p-aminophenoxy)ethane (L2) was synthesed from 1,2-bis(p-nitrophenoxy)ethane. The complexesof this ligands were prepared with Co(CH3COO)2.4H2O, Ni(CH3COO)2.4H2O, Cu(CH3COO)2.H2O.(L1)The structure of the metal complexes of 1,2-bis(o-aminophenoxy)ethane are[Co2(L1)(CH3COO)4].8H2O, [Ni2(L1)(CH3COO)3(H2O)].8H2O and [Cu(L1)(H2O)2]. The structure ofthe metal complexes of 1,2-bis(p-aminophenoxy)ethane (L2) are [Co2(L2)(CH3COO)3(H2O)].15H2O,[Ni2(L2)(CH3COO)3(H2O)]. 3H2O ve [Cu(L2)(H2O)2].2H2O. These were determined by of IR,Elemental Analysis, Magnetic Susceptibility, UV-VIS, 1H-NMR spectroscopic tecniques.