Bazı triazoltiyon ve oksadiazoltiyon türevlerinin protonasyon ve kompleks kararlılık sabitlerinin potansiyometrik ve spektrofotometrik yöntemlerle tayini
Determination of protonation and stability constants of some triazolethione and oxadiazolethione derivatives by potentiometric and spectrophotometric methods
- Tez No: 185317
- Danışmanlar: PROF. DR. ALAADDİN ÇUKUROVALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Triazoltiyon, Oksadiazoltiyon, Spektrofotometriktitrasyon, Potansiyometrik titrasyon, Protonasyon sabiti, Kararlılık sabiti, Triazolethione, Oksadiazolethione, Spectrophotometric titrations, Potentiometric titrations, Protonation constants, Stability constants
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziBAZI TRİAZOLTİYON VE OKSADİAZOLTİYON TÜREVLERİNİNPROTONASYON VE KOMPLEKS KARARLILIK SABİTLERİNİNPOTANSİYOMETRİK VE SPEKTROFOTOMETRİK YÖNTEMLERLE TAYİNİNurettin Aykut KÖKSALFırat ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüKimya Anabilim Dalı2006; Sayfa: 68İki aşamalı olarak planlanan bu çalışmanın ilk aşamasında, 4 adet ligandsentezlenerek karakterize edilmiştir. Karakterizasyon işlemleri IR, 1H NMR ve 13CNMR gibi enstrümental analiz yöntemleri kullanılarak yapılmıştır. İkinci aşamasında isesentezlenen ligandların protonasyon sabitleri ve bunların Cu(II), Ni(II), Co(II) metalkomplekslerinin kararlılık sabitleri %70 dimetilsülfoksit-%30 su ortamında, 25 ±0.1oC'ta, azot atmosferinde ve 0.1 M sabit iyonik şiddetinde potansiyometrik vespektrofotometrik metotlarla tayin edilmiştir. Potansiyometrik titrasyonlar sonucundaelde edilen titrasyon verileri Martell-Motekaitis tarafından geliştirilen BEST bilgisayarprogramı ile, spektrofotometrik titrasyonlar sonucunda elde edilen titrasyon verileri iseEk 1 ve Ek 2' de verilen bilgisayar programı ile değerlendirilmiştir. Daha sonrapotansiyometrik titrasyon verileri kullanılarak, oluşan türlerin konsantrasyonlarının pHile değişimini gösteren dağılım diyagramları, yine Martell-Motekaitis tarafındangeliştirilen SPE bilgisayar programı ile çizilmiştir.Potansiyometrik titrasyonlar ve spektrofotometrik Job metodu ile yapılançalışmalar sonucunda ligandların metal(II) komplekslerinin stokiyometrisinin MLşeklinde 1:1 olduğu anlaşılmıştır. Titrasyonlar sonucunda incelenen ligandlarıntamamının iki tane protonasyon sabitinin olduğu tespit edilmiştir. Ligandların metal(II)iyonları ile oluşturdukları komplekslerin kararlılıklarının Irwing-Williams sırası ileuyum içinde olduğu belirlenmiştir. Diğer yandan protonasyon ve kararlılık sabitlerininpotansiyometrik ve spektrofotometrik değerleri karşılaştırılarak sonuçlardeğerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisDETERMINATION of PROTONATION and STABILITY CONSTANTS of SOMETRIAZOLETHIONE and OXADIAZOLETHIONE DERIVATIVES byPOTENTIOMETRIC and SPECTROPHOTOMETRIC METHODSNurettin Aykut KÖKSALFirat UniversityGraduate School of Natural and Applied ScienciesDepartment of Chemistry2006, Page: 68In the first stage of this work which was planned in two stages four ligands weresynthesized and characterized. The characterization of the ligands have been achievedthrough spectral techniques such as IR, 1H NMR and 13C NMR. In the second stage,protonation constants of the synthesized ligands and stability constants of their Cu(II),Ni(II), Co(II) metal complexes were determined by potentiometric andspectrophotometric methods in %70 dimethylsulfoxide-%30 water media at 25 ± 0.1oCunder nitrogen atmosphere and at ionic strength of 0.1 M sodium perchlorate. The dataobtained from the potentiometric titrations were evaluated by the computer programBEST developed by Martell Motekaitis, whereas the data from the spectrophotometrictitrations were appraised by a computer program specified in Appendix 1 and Appendix2. Thereafter, using potentiometric titrations values, the distribution diagrams which areindicating the changes of concentrations of the emerging species were plotted as afunction of pH by using computer program SPE, which also developed by Martell-Motekaitis.As a result of the potentiometric and spectrophotometric studies, thestoichiometry of metal(II) complexes of the ligands was found to be 1:1 (ML). It hasbeen observed that all of the ligands examined have two protonation constants. Thestabilities of the complexes produced by the ligands and metal(II) ions have beendetermined to be in conformance with Irwing-Williams series. On the other hand, theend results obtained by comparing values of protonation and stability constants acquiredfrom spectrophotometric and potentiometric methodologies were evaluated.