OKS'deki başarıya bir dershanedeki öğretimin etkilerinin tekrarlı ölçümler analizi ile değerlendirilmesi
Assessment of effects of education in a preparatory school on the OKS using repeated measurements analysis
- Tez No: 185432
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ALİ CENGİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İstatistik, Education and Training, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Tekrarlı Ölçümler, OKS, repeated measurements, OKS
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
iiiOKS'DEKİ BAŞARIYA BİR DERSHANEDEKİ ÖĞRETİMİN ETKİLERİNİNTEKRARLI ÖLÇÜMLER ANALİZİ İLE DEĞERLENDİRİLMESİÖZETTekrarlı ölçümler olarak bilinen veri, aynı birimlere veya deneysel birimlere aitbirkaç ölçüme sahip olma olarak tanımlanır.Bu ölçümler farklı zamanlarda veyabireylerin farklı durumlarında alınır.Örnek olarak; kan basıncını düşürmek içinkullanılan A ve B gibi iki ilacı karşılaştırmak için aşağıdaki deney tasarımını gözdengeçirelim.1. İlişkili kitleden tesadüfi olarak seçilen yirmi birey alalım.2. Bunların tesadüfi olarak seçilen onuna A, onuna B ilacını verelim.3. İki aylık bir süre için her bir bireyin sekiz ölçüme sahip olabilmesi için her hafta kanbasınçlarını ölçelim.Bu şekilde toplanan veri, standart bağımsız ölçümler kabulunu bozar.Aynıbireyden alınan ölçümlerin pozitif korelasyonlu olduğu açıktır.Ölçüm zamanlarıbirbirine yakınlaştıkça aradaki ilişki oldukça yükselirken, ölçüm zamanları birbirindenuzaklaştıkça ilişki daha zayıf olur.Bu tez,tekrarlı ölçümler analizinde kullanılan metotları tanımlar ve bu metotlarıbir hazırlık dersanesinden alınan gerçek verilere uygular.
Özet (Çeviri)
ivASSESSMENT OF EFFECTS OF EDUCATION IN A PREPARATORYSCHOOL ON THE OKS USING REPEATED MEASUREMENTS ANALYSISABSTRACTData referred to as ?Repeated measurements? can be characterized by havingseveral measurements on the same individuals or experimental units. Thesemeasurements are typically taken at different times, or at different positions within theindividuals. Consider for instance the following experimental design, to compare twodrugs (A and B) to reduce blood pressure:1. Twenty individuals were selected randomly from the relevant population.2. Half of these were given drug A and half were given drug B (randomly selected).3. For a period of two months these individuals had their blood pressure measured everyweek, which resulted in eight measurements on each individual.The problem is that data collected this way, might be in violation of the standardassumption of independent measurements. It seems fair to expect two measurementsfrom the same individual to be positively correlated, which would result in more similarmeasurements than two measurements from different individuals. Furthermore, twomeasurements taken on the same individual might be highly correlated if they aremeasured at two time-points close to each other, but less correlated (or maybeindependent) if they are measured far apart.This thesis describes repeated analysis method and applies these methods to areal data obtained a preparatory school