Isparta-Eğirdir'de bazı şeftali ve nektarin çeşitlerinin yaprak kıvırcıklığı hastalığı [Taphrina deformans (Berk.) Tul.]na karşı duyarlılıklarının belirlenmesi ve kimyasal mücadelesi üzerine bir araştırma research on chemical control of the disease and the determination of susceptibility of peaches and nectarines cultivars against leaf curl disease (Taphrina deformans (Berk.) Tul.) in Isparta- Eğirdir
- Tez No: 185754
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NUH BOYRAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Duyarlılık, Kimyasal mücadele, nektarin, şeftali, Taphrina deformans, yaprak kıvırcıklığı, Chemical control, leaf curl, Taprina deformans, nectarin, peach, susceptibility, fungucides
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışma Isparta- Eğirdir ekolojik koşullarında bazı şeftali ve nektarinçeşitlerinin Taphrina deformans (Berk.) Tul.'a karşı duyarlılıklarının belirlenmesi vebazı fungusitlerin hastalığa etkinliklerini tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Buamaçla 2003 ve 2004 yıllarında Eğirdir Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsüarazisinde bulunan 82 addet şeftali ve 22 adet nektarin çeşidi, hastalığa karşıduyarlılıklarının belirlenmesi yönünden test edilmiştir. Hastalık deneme periyodunaherhengi bir kimyasal mücadele uygulamaksızın doğal inokulasyon sonucu çeşitlerdegözlenen hastalığın değerlendirilmesi yapılarak çeşitlerin duyarlılığı belirlenmiştir.Fungusitlerin hastalığa karşı etkinliğinin belirlenmesi içinde 8 adet ilaç etiketindetavsiye edilen veya firmasınca önerilen doz ve en az iki alt dozda uygulanarakdenenmiştir.Elde edilen sonuçlara göre, Tejon, Sun High, Flour Dasun, Shesta, Andros,Muir ve Red King şeftali çeşitleri ile Fairlane ve Nec-I-II nektarin çeşitlerinin çokhassas (50.1-100 % yaprak enfeksiyon), Sapanca, Edirne ve Uzunoğlu şeftaliçeşitlerinin dayanıklı (3.1-10 % yaprak enfeksiyon), Precossima ve Jerdnimo şeftaliçeşitlerinin çok dayanıklı (0.1-3 % yaprak enfeksiyon) ve Nemaquard şeftali çeşidiIVise hiç hastalık belirtisi göstermeyerek bağışık( 0 % yaprak enfeksiyon) olduğugörülmüştür. Nektarin çeşitlerinden Nec-5, Cherokee, Nec-4, Tüysüz, Summer SüperStar, Nectarose, Cavalier, Fantasia, Vp-I-52-N ve Silver Lode' un sadece ortadayanıklı (10.1-25 % yaprak enfeksiyon) olduğu tespit edilmiştir.Şeftali yaprak kıvırcıklığı hastalığına karşı en yüksek etki Dodine'ninuygulanan tüm dozları ile beraber Ziram'ın 25gr/10 l, Bordo Bulamacı'nın %3, BakırOksikloridin 100gr/10 l ve 150 gr/10 l, Bordeaux Mixture'nin 200gr/10 l dozlarındanelde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
A Research on Chemical Control of The Disease and The Determination ofSusceptibility of Peaches and Nectarines Cultivars against Leaf Curl Disease(Taphrina deformans (Berk.) Tul.) in Isparta- EğirdirSuat KAYMAKSelçuk UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Plant ProtectionSupervisor : Ass. Prof. Dr. Nuh BOYRAZ2006, 103 PageJury : Prof. Dr. Ahmet GÜNCAN: Prof. Dr. Mehmet Musa ÖZCAN: Ass. Prof. Dr. Nuh BOYRAZThis study was carried out in Isparta- Eğirdir ecologic conditions between2003-2004 years and it was aimed to determine susceptibilities of peaches andnectarines against leaf curl disease (Taphrina deformans (Berk.) Tul.) and effects ofsome fungucides on the disease. For this purpose, A total of 82 peach and 22nectarine cultivars were evaluated for susceptibility to Taphrina deformans between2003-2004 years. It was established the susceptibility of cultivars by doing to thedeterminations of disease observed on cultivars as a result of the natural inoculationwithout any cehimical control apply during disease experiment. A total of 8commercial fungucides were experimented for chemical control of leaf curl diseaseat two sub doses and the different doses advised on the label of the same commercialcompany.The results show that Tejon, Sun High, Flour Dasun, Shesta, Andros, Muirand Red King of peach cultivars with Fairlane and Nec-I-II of nectarines cultivarswere very sensitive (50.1-100 % damage), Sapanca, Edirne and Uzunoğlu wereresistant (3.1-10 % damage), Precossima and Jerdnimo of peach cultivars were highresistant (0.1-3 % damage), Nemaquard was not infected (0 % damage) and wasimmun the most resistant to Taphrina deformans. Only Nec-5, Cherokee, Nec-4,Tüysüz, Summer Süper Star, Nectarose, Cavalier, Fantasia, Vp-I-52-N and SilverLode were medium resistant (10.1- 25 % damage) to leaf curl.VIAll of dodine densities with ziram 25 g/ 10l, Bordo copper sulfate %3, copperoxicloride 100gr/10 l and 150 gr/10 l, Bordeaux Mixture 200gr/10 l were the mosteffective to leaf curl.