Eğirdir Gölü Havzası'nda çevresel etkenlerin sürüdürülebilirlik açısından incelenmesi
The analysis of the maintainability of environmental factors at Eğirdir Lake Basin
  1. Tez No: 606921
  2. Yazar: GURBET UYSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KADİR TEMURÇİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Kamu Yönetimi, Geography, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir Çevre, Havza, Eğirdir Gölü Havzası, Maintainable Environment, Basin, Eğirdir Lake Basin
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
İnsanoğlu tarih boyunca doğal kaynakları tükenmeyen kaynaklar olarak görmüş ve bu kaynakları bilinçsizce kullanmıştır. Günümüzde bu anlayışın Eğirdir Gölü Havzası'nda da beşeri ve ekonomik faaliyetlere bağlı kirlilik miktarlarına bakarak hakim olduğu görülmektedir. Havzada tarımsal üretim sırasında pestisit-gübre kullanımının yoğun ve bilinçsiz yapılması, açığa çıkan ambalaj atıkları, yanlış arazi kullanımı, mermer ocakları ve soğuk hava depoları vb. endüstriyel faaliyetlerde yapılan hatalı uygulamalar toprakları, yerüstü ve yer altı su kaynaklarını kirletmektedir. Ortaya çıkan kirlilik yeraltı suyu ağı ve rüzgar vb. etmenler ile taşınmaktadır. Bu durum sorunların stabil olmadığını göstermektedir. Bu çalışma, mekânsal sorunların tespiti ve dikkat çekiciliği bakımından önemli bir argüman olarak karşımıza çıkan risk faktörleri artmadan ve geri dönüşüm olanakları ortadan kalkmadan tedbirlerin artırılması gerekliliği bakımından ipuçları ve bazı tahminler içermektedir. Havzanın korunması ve gelişiminde önemli bir yere sahip Coğrafya bilimine bağlı olarak coğrafi bilgiden faydalanmak gelmektedir. Havza sorunları değerlendirilirken sürdürülebilir çevre bilinci ve havza kavramı arasındaki ilişki teorik olarak incelenmiştir. Olması gereken çerçeve havza doğal kaynaklarının özenli bir şekilde tüketilmesi, tamamen tüketilmeden gelecek nesillere aktarılmasını sağlayarak yapılan ekonomik faaliyetlerde sürdürülebilir çevre bilinci anlayışı olmalıdır. Bu bilinç ile araştırmada öncelikle çalışma konusu ve sahasıyla bağlantılı literatür taraması yapılmıştır. Nitel-araştırma yöntemlerinden verilerin toplanması, eleştirel teori ve dolaylı gözlem teknikleri kullanılarak coğrafi bakış açısı ile çalışmadaki bilgilerin sistematik bir şekilde sunulması amaçlanmıştır. Havza geçmişten günümüze önemli bir yere sahip olduğu gibi gelecekte de sahip olduğu değerler açısından üstleneceği görevleri coğrafi özellikler ile ilişkilidir. Alınacak önlemler ve dikkat çekmeyi amaçlayan çalışmaların artırılması, havzanın korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması açısından olumlu rol oynayacaktır.
Özet (Çeviri)
Throughout the history, people have seen the natural resourses as lasting, thus they have used these resources recklessly. Nowadays, it is likely to see the unconcious use of the resources according to the amount of contamination at Eğirdir Lake Basin as a result of economical and human activities. At the basin, the unconcious and intensive use of fertilizer-pesticide, the packing waste which occurs during the agricultural produce, misuse of agricultural areas, marble-quarries and cold storage etc. contaminates the soil and the underground water. The contamination, which occurs as a result, is conveyed through the factors such as the undergound water and wind. The situation shows that the problems are not stable. This study includes suggestions, estimations, and clues on the necessity that should be increased without enhancing the risk factors and recycling opportunities as an important argument for the determination and attractiveness of spatial problems. From this point of view, the study has a scientific value. The science of Geography and utilizing the geographic informations important subjects on the issue of preserving the basin and its improvement. Therefore, this is the main goal of the study. While the problems of the basin is examined, the relationship between the sustainable environment awareness and the concept of the basin is theoretically studied. The major aim is to create an awareness about the resources that should be used wisely, leaving them to the next generation as it should be. With this awareness, in this study, the fieldwork and the litrature survey is made as a priority. The aim of the study is to present information in a systematic way from a geographical perspective using collecting data, critical theory, and indirct observation techniques from the qualitative research methods. It is not possible to see Eğirdir Lake Basin apart from its geographical values as it has had in the past and the present. Increasing the studies that highlights the importance of the precautions that people should take is crucial as providing the sustainability and the protection of the basin.