16 hafta süreyle uygulanan eritropoetin (r-HuEPO) tedavisinin hemodiyaliz hastalarında yaşam kalitesini belirleyen hematolojik ve biyokimyasal parametreler üzerine etkileri
The effects of r-HuEPO treatment for 16 weeks on the hemotologic and biochemical parameters in hemodialysis patients
- Tez No: 185781
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CÜNEYT AKI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Erythropoietin (EPO), hemodialysis, kidney failure, hematologic analysis, biochemical analysis.vi
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
16 Hafta Süreyle Uygulanan Eritropoetin (r-HuEPO) Tedavisinin HemodiyalizHastalarında Yaşam Kalitesini Belirleyen Hematolojik ve Biyokimyasal ParametrelerÜzerine EtkileriÖZETSağlıklı böbrekler kanı temizlemek için ürin formundaki ekstra sıvılarıuzaklaştırırlar. Bunun yanı sıra vücudun sağlıklı kalması için gerekli maddeleri deyaparlar. Böbrekler çalışmadığı zaman diyaliz bu fonksiyonlardan bazılarını yerinegetirebilir. Diyalizin iki farklı tipi bulunmaktadır bunlar hemodiyaliz ve peritonal diyalizolarak isimlendirilir. Anemi kronik böbrek yetmezliği (KBY) sürecinde olan hastalarınyaklaşık %90'ında rastlanan bir sorundur. Renal anemi gelişiminde çok sayıda faktörbulunmasına rağmen eritropoietin (EPO) eksikliği, eritrosit yaşam süresinde kısalma, kankaybı ve eritropoezin baskılanması en önemli patogenetik sebeplerdir. Araştırmamızda r-HuEPO tedavisi, Son Dönem Böbrek Yetmezliği (SDBY) tanısıyla Kronik Hemodiyalizprogramına alınmış olan 40 hastaya uygulandı. Tedavi 16 hafta süreyle haftada 3 kez vehemodiyaliz sonrasında 5000 ünite dozda ve subkutan (derialtı) r-HuEPO verilerektamamlandı. Kan örneklerinde tedavi öncesinde ve tedavinin 4. 8. 12. ve 16. haftasındaeritrosit, hemoglobin, hematokrit, trombosit, lökosit, MCV, serum demiri, üre, kreatinin,ürik asit, sodyum, potasyum, kalsiyum, fosfor, klor, alkalen fosfataz, total protein,albumin, trigliserit ve total kolesterol düzeylerine bakıldı. Tedaviye başlanmadan öncekideğerlere göre r-HuEPO tedavisinin 4. haftasında eritrosit düzeyi %3.1 iken tedavisonrasında (16.hafta) %31.6'ya, hematokrit: %9.1 iken %31.5'e, hemoglobin: %7.1 iken%32.3 değerlerine çıkmıştır. r-HuEPO tedavisine yeterli cevap alınmayan olgularaparenteral (damariçi) demir tedavisi ilave edildi. Serum demir düzeylerinde tedaviöncesine göre 4. haftada ve 12. haftada sırası ile %1.6 ve %10.9'luk artışlar saptanmıştır.Çalışma kapsamındaki 40 hemodiyaliz hastasından 2 kişi sekonder hastalıkları(diyabet, hipertansiyon) ve tedavi süresince gelişen komplikasyonlar (üremi, hiperkalemi)nedeniyle yaşamlarını yitirdiklerinden çalışma 38 hemodiyaliz hastası üzerindetamamlanabilmiştir. Araştırmamızdan elde edilen sonuçlara göre son dönem kronikhemodiyalizli hastalarda 16 hafta süre ile uygulanan r-HuEPO tedavisinin olguların anemidurumlarının iyileşmesinde ve yaşam kalitelerinin artırılmasında önemli bir rol oynadığısaptanmıştır. Araştırmamız bu konu ile ilgili gerçekleştirilen diğer araştırmalar ile deparalellik göstermektedir.Anahtar sözcükler : Eritropoetin, hemodiyaliz, böbrek yetmezliği, hematolojik analiz,biyokimyasal analiz.v
Özet (Çeviri)
The Effects of r-HuEPO Treatment for 16 weeks on the Hemotologic andBiochemical Parameters in Hemodialysis PatientsABSTRACTHealthy kidneys clean blood and remove extra fluid in the form of urine. They alsomake substances that keep your body healthy. Dialysis replaces some of these functionswhen your kidneys no longer work. There are two different types of dialysis which iscalled hemodialysis and peritoneal dialysis. Anemia is one of the most important problemin the chronic kidney failure and %90 of the patients which have this problem. In spite of alot of problem in renal anemia most important patogeneticaly reasons are deficiency oferitropoietin (EPO), shortening in the life period of erythrocyte, to loose blood,suppression of erythropoesis.Recombinant human erythropoietin (EPO) is used for the treatment of forthy laststage chronic hemodialysis patients. Treatment were realized for 16 weeks and three timesa week after hemodialysis treatment with giving 5000 unit by the way subcutaneus r-HuEPO. In the blood samples erythrocyte, hemoglobin, haematocrit, trombocyte,leucocyte, MCV, serum iron, urea, creatinine, uric acid, sodium, potassium , calcium,phosphor, chlor, alkalane phosphatase, total protein, albumin, trigliserid and totalcholesterol levels were analyzed before recombinant human erythropoietin (EPO)treatment and fourth, eighth, twelveth, sixteenth weeks. According to the research resultscompairing the levels of erythrocyte in the fourth week of treatment was % 3.1 whilesixteenth week % 31.6, levels of haematocrit in the fourth week of treatment was % 9.1while sixteenth week %31.5, levels of hemoglobin in the fourth week of treatment was %7.1 while sixteenth week % 32.3. In some cases the human erythropoietin (EPO) treatmentwas not enough this kind of patients were healed with perenteral iron treatment. Increasingin the iron levels in the fourth and twelveth weeks of treatment respectively % 1.6 and %10.9. During the research two of forthy last stage chronic hemodialysis patients were diedbecause of the complication from their seconder diseases. When we evaluate our researchresults, recombinant human erythropoietin (EPO) treatment for 16 weeks, play animportant role on the recovering of forthy last stage chronic hemodialysis patients anemiaproblems and in addition that their life quality improved. Our research results were parallelin the other research which published in this phenomenon.