Genç erkek basketbolculara farklı tipte uygulanan dayanıklılık antrenmanlarına fizyolojik tepkiler
Physiological responses to different types implemented of endurance training in young male basketball players
- Tez No: 399213
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEYFİ SAVAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Aerobik güç, dayanıklılık antrenmanı, genç erkek basketbolcular
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Antrenman ve Hareket Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu araştırma, aynı yaş ve antropometrik yapısal özelliklere sahip olan üç ayrı erkek basketbolcu gruba, sekiz hafta süreyle düzenli olarak uygulanan, farklı tipteki dayanıklılık antrenmanlarının bazı fizyolojik özelliklere etkisinin olup olmadığını tespit etmek amacıyla planlanmıştır. Araştırmaya, Ankara Büyük Kolej'de öğrenim gören, yaş ortalaması 16,4±0,4 yıl olan 48 sağlıklı erkek sporcu öğrenci gönüllü olarak katılmıştır. Araştırma grupları: 16 kişi interval antrenman grubunu(1), 16 kişi sürekli koşular grubunu(2) , 16 kişilik sadece teknik antrenman yapan grupta kontrol grubunu(3) oluşturmuştur. Bu üç gruba 8 haftalık antrenmanların başlamasından önce ve antrenmanların bitiminden üç gün sonra aşağıdaki antropometrik, fizyolojik testler uygulanmıştır. Bütün testler Ankara il merkezinde yapılmıştır. (Antropometrik ve fizyolojik ölçümler: Boy ve vücut ağırlığı, vücut kitle indeksi, vücut yağ yüzdesi, istirahat kalp atım sayısı, dikey sıçrama ve anaerobik güç, Max.VO2 (20m. Mekik koşusu testi ile) ölçümü olarak yapılmıştır). Araştırmanın sonucunda, her üç grupta dayanıklılık antrenmanlarının etki düzeyini test etmeye yarayan ölçüm parametresi vücut yağ yüzdesi, Max.VO2 ve istirahat kalp atım sayısı değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı farklar bulunmuştur. Ayrıca, her üç grup bu parametreler için kendi içerisinde kıyaslandığında en iyi gelişim; interval grup daha sonra sürekli koşular grubu ve kontrol grubu gelmektedir. (< 0.001 ve < 0.005)
Özet (Çeviri)
This study was planned to determine whether a set of different types of endurance exercises, carried out regularly for a period of eight weeks by three sets of male basketball players of same age and anthropometric structural qualities, have effects on certain physiological characteristics. 48 healthy, male athletes with an average age of 16.4±0.4 from the Ankara Büyük Kolej High School have voluntarily participated in the study. Study groups consisted of 16 athletes to form interval exercise group(1), 16 athletes to form continuous run group(2) and 16 athletes to form technical exercise group(3) which is the control group. Following anthropometric physiology tests were carried out on the three groups before the 8 weeks exercise period and three days after the end of this period. All tests were conducted at Ankara provincial centre. Anthropometric and physiological measurements included height and body weight, body mass index, body fat percentage, resting heartbeat count, vertical jump and anaerobic power, Max.VO2 (with 20m back and forth running exercise). Results of the study indicates that the measurement parameters used to test the efficiency level of the endurance exercises i.e. the body fat percentage, Max.VO2 and resting heartbeat count, exhibits statistically significant differences in all three groups. In addition to, each three groups have been compared within itselves, the best development is interval group then continuous run group and control group. (< 0.001 and < 0.005) Keywords : Aerobic training, endurance training, young male basketball players