Kahramanmaraş gecekondu önleme bölgelerinde hane halkının sosyo-ekonomik, sosyo-kültürel ve siyasal yapısı
Socio-economc, socio-cultural and political structure of households in Kahramanmaraş squatter prevention areas
- Tez No: 186142
- Danışmanlar: DOÇ.DR. UĞUR YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: GÅ â¦, Kentleşme, Gecekondu, Kentle Bâ¹tâ¹nleşme, Eklemlenme, Migration, Urbanization, Squatter, Urban Integration, Jointly
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 216
Özet
KAHRAMANMARAŞ Sâ¢Tâ⢠İMAM â¢NİVERSİTESİSOSYAL BİLİMLERİ ENSTİTâ¢Sâ¢KAMU YâNETİMİ ANABİLİM DALIâ¬ZETYâ¢KSEK LİSANS TEZİKAHRAMANMARAŞ GECEKONDU âNLEMEBâLGELERİNDE HANE HALKININ SOSYO-EKONOMİK, SOSYO-Kâ¢LTâ¢REL VE SİYASAL YAPISIFuat âZCANDANIŞMAN: Doâ¦. Dr. Uğur YILDIRIMYıl : 2006, Sayfa: 216Jâ¬ri :Doâ¦. Dr. Uğur YILDIRIM: Doâ¦. Dr. Hakan ALTINTAŞ: Doâ¦. Dr. İsmail BAKANKahramanmaraş İli'nin gŠ⦠almış bÅ lgelerindeki mahallelerde yapılacak olan butez â¦alışmasının amacı, Kahramanmaraş'a gŠ⦠edenlerin sosyo-ekonomik vekâ¹ltâ¹rel yapıları, kentle bâ¹tâ¹nleşme sâ¹recinde kendi kâ¹ltâ¹rel yapılarını hangidâ¹zeylerde koruyabildikleri ve kent kâ¹ltâ¹râ¹yle nasıl bir eklemlenme sâ¹recinegirdikleri belirlemektir. Bu doğrultuda araştırmanın temel problemi,Kahramanmaraş'a gŠ⦠eden ailelerin kentle bâ¹tâ¹nleşme dâ¹zeylerininbelirlenmesidir.Araştırmamızın bulguları şÅ yledir; eğitim ve refah dâ¹zeyi dâ¹şâ¹k olan gÅ â¦menlerkentsel â¹retim ilişkileriyle kolayca bâ¹tâ¹nleşememektedir. Bunun yanı sıra,toplumsal ağlarda kurumsallaşma yoksa barınma, iş bulma vb. konularda yeriniakraba, hemşeri, komşu dayanışması almaktadır. âalışmamızın bulgularınıincelediğimizde ise, gŠ⦠edenlerin K.Maraş'a ve kent kâ¹ltâ¹râ¹ne bir yandan uyumsağlamaya â¦alışırken, kendi kâ¹ltâ¹rlerini de kentin bir parâ¦ası haline getirdiklerinigÅ rdâ¹k. Bu sâ¹re⦠Ersoy'un (1985) da vurguladığı gibi bir eklemlenme ilişkisininvarlığını ortaya koymaktadır.GŠ⦠eden ailelerinin kentle bâ¹tâ¹nleşmeleri incelenirken; alan araştırmasındangelen bilgilerin â¦eşitli istatistik teknikleri kullanarak yorumlamaya â¦alıştık.
Özet (Çeviri)
DEPARTMENT OF PUBLIC ADMINISTRATIONINSTITUTE OF SOCIAL SCIENCEUNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ Sâ¢Tâ⢠İMAMABSTRACTMA ThesisSOCIO-ECONOMIC, SOCIO-CULTURAL ANDPOLITICAL STRUCTURE OF HOUSEHOLDSIN KAHRAMANMARAŞ SQUATTERPREVENTION AREASFuat âZCANSupervisor: Assoc.Prof.Dr. Uğur YILDIRIMYear : 2006, Pages: 216Jury : Assoc.Prof.Dr. Uğur YILDIRIM: Assoc.Prof.Dr. Hakan ALTINTAŞ: Assoc.Prof.Dr. İsmail BAKANThis study, which will be made in the districts of province K.Maraş where peoplemigrated, aims to determine socio-economic and cultural structures of people whomigrated to K.Maraş, and in which level they protected their own culturalstructures in the period of urban integration and how joint period they enteredwith urban culture. Paralel to this, main problem of this study is to determine thelevel of urban integration of the families who migrated to K.Maraş.Findings of our search are like this; migrants, who have low level of education andwellfare, can not easily integrate with the urban production relations. Beside this,if there is no institutionalization in social networks, relative, fellow countryman,neighbour replace with this in the subjects of sheltering, finding a job etc. Whenwe study the findings of our search; also immigrants who are trying to harmonizewith city and city culture, they made their own culture as a part of city. Thisprocess, as Ersoy (1985) emphasized, proposes the jointly relation.When we are searching for urban integration of migrated families; we tried tointerprete the data which comes from the field study by using different statisticaltechniques.