Gelişmekte olan ülkelerde finansal krizler ve finansal kriz modelleri
Financial crisis in developing countries and models of financial crisis
  1. Tez No: 186143
  2. Yazar: BÜLENT ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MUHSİN KAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, finansal krizler, sermaye hareketleri, erkenuyarı sistemi, Globalization, financial crisis, capital movements, early warningsystem
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZETYÜKSEK LİSANS TEZİGELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDE FİNANSALKRİZLER VE FİNANSAL KRİZMODELLERİBülent ERDOĞANK.S.Ü.SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜİKTİSAT ANABİLİM DALIDANIŞMAN : Doç. Dr. Muhsin KARYıl : 2006 Sayfa : 80Jüri : Doç. Dr. Muhsin KARYrd. Doç. Dr. Sami TABANYrd. Doç. Dr. Mustafa TAŞLIYANSon yıllarda, tüm dünyada ?küreselleşme? süreci olumlu ve olumsuz tarafları iletartışmaların merkezine oturmuş ve değişik konuları araştıran akademisyen çevreleriüzerinde ciddi olarak düşünmeye sevk eden bir olgu halini almıştır.Genelde dünya ekonomisi özelde ise ülke ekonomileri açısından küreselleşme,ülkelerin nesnel koşullarına paralel olarak ekonomide değişik gidişatlara yolaçmaktadır. Bu açıdan bakıldığında, küreselleşme özellikle gelişmekte olan ülkeler içinbirçok nimet sunarken bu nimetleri gereği gibi kullanma için gerekli olan temelmakroekonomik parametrelerden yoksunluk neticesinde ülkeler finansal kriz denilenproblemleri yaşamaktadırlar.Dünya genelinde birçok farklı ülkede sıklıkla finansal krizlerin meydana gelmesi,araştırmacılara yeni bir çalışma alanı doğurmuştur. Finansal krizlere yönelik yapılansayısız çalışmadan ortaya çıkan sonuç; Finansal krizlerin dinamik bir sürecin etkisi iledeğişik faktörlerin tetiklemesi ile ortaya çıktığı, bu nedenle de finansal krizlere ait temelparametrelerin sürekli olarak değiştiğinin tespitidir.Yukarıda bahsedilen hususlar çerçevesinde, gelişmekte olan ülkelerin finansalkrizlerin yıkıcı etkilerinden korunması amacıyla bu krizlerin tanımlanması,nedenlerinin belirlenmesi ve önceden öngörülebilmesi gerekmektedir. Dolayısıyla, buçalışmalar, yarınlara yönelik kaygıların azaltılması bakımından büyük önemtaşımaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMA THESISFINANCIAL CRISIS IN DEVELOPINGCOUNTRIES AND MODELS OF FINANCIALCRISISBülent ERDOĞANUNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAMINSTUTE OF SOCIAL SCIENCEDEPARTMENT OF ECONOMICSSUPERVISOR : Assoc. Prof. Dr. Muhsin KARYear : 2006 Pages : 80Jury : Assoc. Prof. Dr. Muhsin KARAss. Prof. Dr. Sami TABANAss. Prof. Dr. Mustafa TAŞLIYANDuring recent years, globalization period stands on the centre of the debates withits both negative and positive aspects and has turned into a phenomenon that makesacademic people researching different issues think on seriously.In general for the world economy and particularly for the local economies,globalization results in different course of events in parallel with the concrete conditionsof different countries. From this point of view, while globalization serves for certainbenefits for developing countries, due to the lackness of macroeconomic parametersnecessary for the utilization of these benefits, these countries experience with problemscalled ?financial crisis?.Frequently occurring financial crises in many different countries in whole worldresult in the emergence of a new working area for researchers. The result of countlessresearches about the financial crisis is the determination that financial crisis occurswithin a dynamic period and is triggered by different factors so that the basicparameters of financial crisis are continuously varying.Within the framework of above mentioned issues, in order to protect developingcountries from the detrimental effects of financial crisis, definition, identification of thecauses and anticipation of these crisis is vital. That is why these studies have a greatimportance in diminishing the concerns for the future.