The Structure of the Turkish banking sector after the 1994-2000 and 2001 financial crises
1994-200 ve 2001 finansal krizlerinden sonra Türk bankacılık sektörünün yapısı
- Tez No: 186355
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KIVILCIM METİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Banking sector, stabilization program, crises and profitability, Bankacılık sektörü, istikrar programı, kriz ve karlılık
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
This thesis analyses the structure of the Turkish banking sector which has been characterized in disinflation process after financial crises period. In this new environment, the structure of banks' balance sheets will change. While inflation based net incomes from loans will decrease, share of other income will increase, and profit margin may fall. This new competitive environment led banks to enhance their instruments and diversify their activities as a result of favorable developments in EU integration process and flourishing foreign demand to the sector In this study, profitability of the sector during 2001-2004 period is examined by using“Panel Data Analysis”. The descriptive analysis showed that, as a result of decrease in profit margins of return from public sector borrowing requirements, securities portfolio have been decreased and the turn over ratio of deposits to loans has increased. Private and foreign banking activities become more favorable and profitable as a result of competition and diversified banking activities. Consolidation within sector will be taking place as small size banks will not be able to survive
Özet (Çeviri)
Bu çalışma, Türk bankacılık sektörünün yapısını kriz sonrası düşük enflasyon döneminde incelemiştir. Yeni yaşam alanında bankaların bilançolarında önemli kalemlerin ağırlıkları değişmiştir. Gelir yapısında kredilerden sağlanan gelir azalırken net faiz dışı gelirlerin öneminin artması beklenmektedir. Bankaların yüksek enflasyon döneminde yararlandıkları bazı fırsatlar, düşük enflasyon ortamıyla birlikte azalmaya başlamıştır. Sektöre olan yabancı yatırımcıların ilgisi ve AB üyelik sürecindeki olumlu gelişmeler bankaları yeni enstrümanlar bulmaya veya mevcut yapılarının değiştirmeye yönlendirmiştir. Bu çalışmada sektörün 2001-2004 dönemindeki karlılığı“Panel Data”analizi kullanılarak incelenmiştir. Çalışma sonuçlarına göre bankalarda kar marjlarının azalmasıyla, menkul değer cüzdanlarının küçülmeye başladığı ve mevduatın krediye dönüşme hızının arttığı gözlemlenmiştir. Rekabetle birlikte özel ve yabancı bankaların etkinliklerinin daha hissedilir duruma geldiği, küçük ölçekli bankaların varlığını ancak birleşme, devirlerle devam ettirebileceği anlaşılmıştır. Bankaların düşen enflasyon ortamında, net faiz gelirlerinin azalmasıyla net faiz dışı gelirlerini arttırmaya yönelik faaliyetlerde bulunduğu ortaya çıkmıştır.